Sedmnáct požárů a dohromady škoda převyšující 100 tisíc korun, hasiči měli plné ruce práce

KRÁLOVÉHRADECKO – Velikonoční prodloužený víkend poznamenalo bohužel napříč krajem mnoho požárů. Hasičské jednotky se rozhodně nenudily, likvidovaly například požár auta, dřevěného přístřešku, obytného vozu, nebo kvůli nedbalosti také zahořelé travnaté plochy.

Na Hradecku se staly čtyři požáry. Přímo v královéhradecké metropoli v ulici Labská kotlina, ve čtvrtek krátce před polednem, došlo k požáru podvozku osobního auta. Z vozidla unikly pohonné hmoty, které museli zasahující místní profesionální hasiči z centrální stanice zasypat sorbetem. Nabourané auto jednotka odstranila mimo silnici. K zahoření došlo kvůli technické závadě. Na vozidle byla vyčíslena škoda za zhruba 30 tisíc korun.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

K dalšímu požáru došlo v neděli těsně po jedné hodině odpolední ve Svinarech v Osadě vycházejícího slunce. Zde plameny ohně likvidovaly přístřešek na dřevo. Hradečtí profesionální hasiči z centrální stanice a místní dobrovolná jednotka požár zlikvidovali za necelou půlhodinu. Oheň napáchal škodu za asi 20 tisíc korun. Proč k zahoření došlo je nyní předmětem vyšetřování.

K požáru starých prken a dalšího dřevěného odpadu došlo v obci Barchov. Zde krátce před šestou hodinou odpolední plameny ohně pohltily plochu zhruba o rozměrech 3×3 metry. Na místě nedošlo k žádné finanční škodě. Požár likvidovali profesionální hasiči z Nového Bydžova a dobrovolná jednotka Kosice.

V pondělí těsně před třetí hodinou odpolední došlo k požáru přírodního odpadu v Lochenici. Naštěstí se jednalo o malou plochu. S požárem se rychle vypořádali profesionální hasiči ze stanice Hradec Králové – Pražská a místní dobrovolná jednotka. Nedošlo k žádné škodě na majetku.

Na Jičínsku musely do Ostroměře k požáru dřevníku přispěchat tři hasičské jednotky. K zahoření došlo v Družstevní ulici před druhou hodinou noční. Při příjezdu hasičů na místo byl celý dřevník v plamenech. Jednotkám se podařilo požár zlikvidovat za necelé dvě hodiny.  Oheň napáchal škodu za zhruba 10 tisíc korun. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Hořic a dobrovolné jednotky Ostroměř a Hořice.

V neděli, krátce před druhou hodinou odpolední, přispěchali jičínští profesionální hasiči k požáru obytného vozu. Auto začalo hořet na jičínském obchvatu, kvůli technické závadě. „Požár se podařilo zahasit ještě před příjezdem jednotky, škoda byla vyčíslena asi na 10 tisíc korun,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová.

Na Náchodsku musely zasahovat hasičské jednotky u tří požárů, ke dvěma z nich všem došlo v sobotu. Krátce po druhé hodině noční zahořela v České Skalici v Družstevní ulici hromada dřeva. K likvidaci ohně do zahrádkářské kolonie přispěchali jičínští profesionální hasiči a místní dobrovolná jednotka. Žádná škoda na majetku nevznikla.

V Suchém Dole hořela po půl druhé odpoledne lesní hrabanka a to nedaleko od Čertovy skály. Zahořel prostor o rozměrech zhruba 2×2 metry. Náchodští profesionální hasiči a dobrovolné jednotky z Police nad Metují a Suchého Dolu místo pořádně prolili vodou.

V neděli došlo v Jaroměři k požáru budovy určené k demolici. Do Náchodské ulice přispěchali jak profesionální, tak dobrovolní místní hasičské jednotky.

Na Rychnovsku měli hasiči práci při likvidaci pěti požárů. Ve čtvrtek, krátce po půl páté odpoledne, museli tři jednotky vyrazit k zahořené trávě na ploše asi 50×30 metrů. K požáru došlo v Sedloňově. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Dobrušky a dobrovolné jednotky Deštné v Orlických horách a Olešnice v Orlických horách.

Ten samý den plameny ohně likvidovaly ve Vamberku v části peklo zahradní odpad. K požáru došlo krátce po deváté hodině večerní. Požár byl naštěstí menšího rozsahu a tak si s ním velmi rychle poradili rychnovští profesionální hasiči.

V pátek muselo k požáru lesa v Olešnici v Orlických horách vyrazit šest jednotek hasičů. K zahoření došlo kvůli předchozímu pálení, krátce před třetí hodinou odpolední. „Na likvidaci nasadili hasiči několik vodních proudů. Zasažená plocha byla odhadem 3,5 hektaru. Kolem 16:30 hod. ohlásil velitel zásahu likvidaci události a místo bylo předáno majiteli. Co se škody týče, bylo předběžně odhadnuto, že se bude pohybovat do 100 tisíc korun, může být dále upřesněna,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Dobrušky a Rychnov nad Kněžnou a také dobrovolné jednotky z Olešnice v Orlických horách, Nového Hrádku, Bohdašína a Deštného v Orlických horách.

V neděli hořela tráva kvůli nedbalosti v obci Lokot. Rychnovští profesionální a dobrovolní hasiči za pomoci solnické dobrovolné jednotky likvidovali těsně před půl druhou odpolední plochu o rozměrech zhruba 50×50 metrů. Oheň naštěstí nezpůsobil žádnou škodu.

V ten samý den přispěchali tři hasičské jednotky k požárů sazí v komíně v Opočně. K zahoření došlo těsně po osmé hodině večerní v Severní ulici. Hasiči museli strhnout saze a komín vyčistit. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Dobrušky a dobrovolné jednotky Opočno a Dobruška.

Na Trutnovsku došlo k jednomu požáru a to v pátek krátce po třetí hodině odpolední. V Trutnově v Náchodské ulici hořela tráva a strom na zahradě, poblíž rodinného domu. Místní profesionální hasiči zlikvidovali velmi rychle požár, který vznikl kvůli nedbalosti.

Na sváteční pondělí hořelo těsně před půl třetí odpoledne v Žacléři. Zde v okolí kolejiště zahořela tráva o rozloze zhruba 20×15 metrů. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Trutnova a místní dobrovolná jednotka.

V ten samý den hořela lesní hrabanka ve Dvoře Králové nad Labem v části Lipnice. K požáru, ke kterému došlo krátce po čtvrté hodině odpolední přispěchali profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem a dobrovolná jednotka Bílá Třemešná. Oheň byl rychle zlikvidován.