V Praze se rozrůstá síť Poesiomatů. Automaty na poezii také zpívají či hučí jako řeka

PRAHA – Vlastního Poesiomatu se dočkala i Praha 4. Kolemjdoucí se tak po zatočení klikou například dozví, proč se říká Nuselskému údolí Jamrtál nebo si poslechnou šumění říčky Botiče. Slavnostní odhalení nového stroje je naplánováno na 20. dubna ve 14 hodin na náměstí Bratří Synků.

Poesiomat v Nuslích bude v pořadí čtvrtým zařízením tohoto jména v Praze. Jak však dodává autor projektu Ondřej Kobza, koncept Poesiomatu se neustále vyvíjí a každý kus je tak výjimečný nejen svým umístěním, ale především dramaturgií. “Od otevření první hrací roury na náměstí Míru uplynulo mnoho vody, Poesiomaty se mezitím proměnily zvenku i zevnitř. Už to nejsou jen automaty na poezii, dnes zpívají, vypráví či hučí jako řeka,” popisuje Kobza.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Úplně první Poesiomat stojí od roku 2015 na pražském náměstí Míru. Během následujících let se recitující kovové roury rozšířily do celého světa. Básně, literární útržky a další díla spojená s místem tak díky Kobzovi poslouchají lidé ve více než dvacítce měst v České republice, ale i v Paříži, Dublinu či New Yorku.

Poesiomat není napojený na elektrickou síť. Aby zahrál, musí člověk zatočit klikou a vyrobit elektřinu. Stroj pak přehraje jeden ze zhruba dvouminutových zvuků. Cena jednoho Poesiomatu vyjde zhruba na 200 tisíc korun.

U slavnostního odhalení 20. dubna v Nuslích bude nejen Ondřej Kobza, zakladatel spolku Piána na ulici, ale i architekt David Vávra a místostarosta Prahy 4 Michal Hroza.