Na harfu hrají i muži. Přijďte si poslechnout mladého fenomenálního interpreta

ŠUMPERK – Není úplně běžné, že se chlapci zajímají o hudební nástroj, jakým je harfa. Martina Sadílka před lety tento nástroj okouzlil natolik, že se jej rozhodl studovat na hudebním gymnáziu a chce se mu věnovat po celý život. A daří se mu. Mimo jiných úspěchů se může pyšnit titulem finalista mezinárodní televizní soutěže Virtuoso V4+. V pondělí 25. dubna si můžete jeho umění vychutnat v klášterním kostele v Šumperku.

Na koncertech uslyšíte v Martinově podání skladby G. F. Händela, J. L. Dusíka, P. Trojana a nebude chybět také Vltava B. Smetany v úpravě Hanuše Trnečka. Vstupenky jsou k mání pohodlně online na webu  Klasika Viva anebo osobně v informačním centru města.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Martin Sadílek se začal věnovat hudbě jako člen chlapeckého pěveckého sboru Pueri gaudentes. V sedmi letech objevil harfu, nástroj, který mu okamžitě učaroval, a to i díky jeho první učitelce Janě Střížkové. V současnosti je studentem harfové třídy Hany Müllerové na Gymnáziu a Hudební škole hl. m. Prahy.

Mezi jeho největší úspěchy patří ocenění na mezinárodní Harfové soutěži prof. Karla Patrase, kde získal 2. cenu (v roce 2015) a poté i 1. cenu (v roce 2019), ve stejném roce dále postup do mezinárodního kola soutěže Concertino Praga , kde získal čestné uznání, ocenění Grand Prix na Mezinárodní harfové soutěži Viktorie Poltarevy v Kyjevě a ocenění za nejlepší provedení povinné skladby na Mezinárodní soutěži Suoni d’Arpa v italském Saluzzu. V roce 2021 získal 1. cenu na soutěži Glowing Harp v Charkově.

 Pro pravidelné návštěvníky koncertů je otevřen Klub přátel KLASIKA VIVA. Jeho členové mohou díky členské kartičce kupovat vstupenky na koncerty KLASIKA VIVA se slevou až 50 procent.