Restaurátoři z pardubické univerzity se podíleli na obnovení vzácné mozaiky z dob socialismu

PARDUBICE – Na obnově ceněné mozaiky z dob socialistického realismu se podíleli také experti z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice. Před třemi lety ji museli restaurátoři sejmout ze zdi při rekonstrukci objektu, aby mohli pracovat na její opravě.

Mozaika, zobrazující studentku a studenta se znaky technických oborů, visela nad vstupem do bývalého internátu v Liberci. „Mozaiku jsme nejprve překryli ochranným přelepem a následně za ní vybourali zeď. Jedině tak bylo možné dosáhnout bezpečného transportu. Poté jsme betonový panel, který mozaiku nese, ztenčili z důvodu snadnější manipulace a transportu,“ popisuje proděkan Fakulty restaurování Jan Vojtěchovský. Její podklad se nahradil jinými materiály, které jsou dostatečně pevné a lehčí.

Před dvěma lety odborníci fakulty obnovili kamennou mozaiku malíře Martina Sladkého na památníku v Praze, kterou poničili vandalové. Pro zájemce nyní připravili také seminář a workshop s názvem Restaurování mozaik takzvané české mozaikářské školy ze skla a kamene, který proběhne 28. a 29. dubna 2022 na Fakultě restaurování v Litomyšli.

Restaurátoři Univerzity Pardubice zachránili vzácnou mozaiku | Univerzita Pardubice (upce.cz)