Záchranáři v kraji dostali nové moderně vybavené sanitky

OLOMOUCKÝ KRAJ – Denně vyrážejí na pomoc lidem v nouzi, nyní se dostaly jejich sanitky na hranici životnosti. Záchranáři v kraji dnes převzali nové moderně vybavené sanitky. Sanitky zamíří na základny záchranářů po celém kraji.

Celkem devět nových sanitek dnes převzala do svého užívání Záchranná služba Olomouckého kraje (ZZS OK). Vozidla, která byla vyrobena a vybavena tak, aby odpovídala současné normě, zamíří na základny do Olomouce, Šternberka, Litovle, Prostějova, Hranic, Šumperka a jedna sanitka poputuje na výjezdovou základnu v Jeseníku. Stáří současného vozového parku záchranářů je v průměru 4,58 roku, což je hraniční limit. V opotřebení ambulantních prostor sanitek i zkrácení životnosti některých komponentů navíc sehrálo roli uplynulé covidové období, během kterého se na nich podepsala mnohem vyšší spotřeba dezinfekce.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Průměrné stáří transportních plicních ventilátorů ZZS OK je více než deset let. Právě tyto přístroje patřily v době pandemie SARS-CoV-2 k nejdůležitějším při péči o transportované pacienty. Nákupem prvních devíti nových ventilátorů v pořizovaných sanitních vozidlech tak odstartovala jejich obměna za moderní zařízení s mnoha režimy ventilace, včetně ventilace novorozenců,“ upozornil Dalibor Horák, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast zdravotnictví. Kromě plicních ventilátorů nejvyšší třídy jsou nové sanitky vybaveny například i transportními křesly se zvýšenou nosností. „Pravidelná modernizace významně přispívá k lepšímu a bezpečnějšímu poskytování přednemocniční neodkladné péče pacientům, tedy obyvatelům i návštěvníkům Olomouckého kraje,“ řekl neuvolněný krajský radní Ivo Mareš.

Nově pořízené sanitky přišly na zhruba 49 miliónů korun, 44,5 miliónu pokryla dotace z Evropské unie. V letošním roce ale nejde o poslední vozovou obměnu. V září ZZS OK získá dalších pět nových, stejně vybavených sanitních vozů. „Aktuálně disponujeme celkem padesátkou záchranářských vozidel, přičemž třiačtyřicet kusů jsou velká sanitní vozidla s nosítky a sedm „osobních“ vozidel je využíváno v systému rendez-vous,“ doplnila Andrea Rakovičová, ředitelka ZZS OK. (V systému randez-vous k pacientovi rychle vyráží jeden lékař a jeden řidič – záchranář, v případě potřeby transportu do nemocnice přijede dodatečně běžná sanitka.)

Interiér sanitky