Hrad Pecka: Dotkněte se dávné historie v Podkrkonoší

Sbalte si batůžky a vyrazte i s dětmi na výlet do Podkrkonoší na hrad Pecka. Impozantní zřícenina hradu nad stejnojmenným městečkem láká k návštěvě už z dálky. Každého zaujme poutavou historií, pověstmi i okouzlujícími výhledy do okolí. Vstupte na chvíli do dávných časů vepsaných do zdí hradu Pecka, který bývá nazýván Perlou Podkrkonoší.

3x Pecka, to je hrad, kopec i městys

Není pecka jako Pecka! Ta, kterou vám představíme, je pozůstatkem hradu ze 14. století. Zachovalý hrad Pecka, zčásti přestavěný na zámek, stojí na stejnojmenném vrchu nad městečkem, které je pojmenováno podle hradu. Kamenný hrad původně sloužil k ochraně zemské hranice a zlatých dolů.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Pecka a věhlasný cestovatel Kryštof Harant

V krásné panské sídlo se čtyřmi obytnými paláci se Pecka proměnila v 16. a 17. století. Renesanční zámek dosáhl největšího rozkvětu v době, kdy zde pobýval český šlechtic, spisovatel, válečník, cestovatel a hudebník Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic (1564 – 1621).
Po smrti Kryštofa Haranta získal Pecku Albrecht z Valdštejna, který zámek věnoval valdickým kartuziánům, ti jej však užívali pouze jako letní sídlo. Téměř neobývaný zámek postupně chátral a jeho slávu ukončil požár v roce 1830. Dnes o hrad pečuje městečko Pecka, které vás zve na návštěvu.

Hrad Pecka. Foto: Petr Fabian. Zdroj: <a href="http://www.hrady-zriceniny.cz">Hrady-zříceniny.cz</a>
Hrad Pecka. Foto: Petr Fabian. Zdroj: Hrady-zříceniny.cz

Užijte si s dětmi prohlídku hradu s interaktivními prvky

Pecka nabízí dva prohlídkové okruhy i řadu kulturních a společenských akcí.

  • Kdo se vydá za historií hradu, dozví se především o životě nejznámějšího majitele, Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Navštívíte jeho pracovnu v prvním patře Harantovského paláce, vstoupíte do místností věnovaných historii hradu a městečka Pecka. Nechybí ani rytířský sál a stylová černá kuchyně s funkčním orchestrionem.
  • Zajímavá expozice o životě obyčejných lidí v Podkrkonoší na vás čeká v Podkrkonošské jizbě.
  • Při prohlídkovém okruhu Harantovské sklepy nahlédnete do každodenního života hradu za působení Kryštofa Haranta. Dozvíte se, jak probíhalo tehdejší zásobování zámku, uskladňování potravin a příprava jídla, ale poznáte také stravování a hygienu Harantovy rodiny. Kromě vinného a pivního sklepu a spižíren je v expozici naznačena také hodovní síň Veselka a láznička. A protože se ocitnete ve sklepení, nechybí ani středověká mučírna.
  • Vezměte na Pecku i děti. Čeká je zajímavá a hravá procházka historií prostřednictvím několika interaktivních prvků.
Hradní zřícenina Pecka. Foto: Petr Fabian. Zdroj: <a href="http://www.hrady-zriceniny.cz">Hrady-zříceniny.cz</a>
Hradní zřícenina Pecka. Foto: Petr Fabian. Zdroj: Hrady-zříceniny.cz

Peckovská hradní studna je záhadou

Jedním z tajuplných míst na hradě Pecka je dnes 56 metrů hluboká hradní studna. Proč už ve středověku byla zasypána a zazděna, to se dnes přesně neví. Studna byla náhodně objevena až v roce 1947 a postupně obnovena. Další záhadou je, že zde nebyl objeven žádný důkaz o vodě, šikmý otvor neumožňuje nabírání vody do věder, a navíc je v hloubce i čerstvý vzduch. Je hradní studna vchodem do tajných chodeb? To vám poví na hradě Pecka.

Kdy hrad navštívit?

Aktuální informace o otevírací době, vstupném a akcích konaných na hradě najdete na internetových stránkách hradu Pecka.

Místo výletu

Kraj: Královéhradecký
Okres: Jičín
Městys: Pecka

Kontakt

Hrad Pecka
507 82
tel.: +420 493 799 129
e-mail: hrad.pecka@centrum.cz 
www.hradpecka.cz 

Tip na fajn výlet

Zavítejte do Jičína! Regionální muzeum a galerie v Jičíně, to je muzeum plné her a radovánek. Navštivte interaktivní expozici, kde vás čekají čtyři samostatné cesty za poznáním. Tak směle do toho!