Ministerstvo zemědělství chce zákonem bojovat proti vysokým cenám i extrémním slevám potravin

ČESKO – Neustále rostoucích cen potravin si již musel všimnout skutečně každý. Jedním z témat, které se v dané souvislosti probírá stále častěji, jsou marže obchodníků – i proto resort zemědělství společně s Antimonopolním úřadem zahájily kontrolu prodejních cen vybraných potravin. Dle odborníků se však jedná spíše o symbolický krok. Jako mnohem více zásadní se tak nyní jeví snaha přijmout rychle novelu zákona o významné tržní síle a také připravit nový zákon o cenách. Ten by měl zajistit cenovou stabilitu na trhu a zabránit cenám jak extrémně vysokým, tak i nízkým…

Kontroly prodejních cen byly zahájeny již minulý týden – přičemž pozornost byla zaměřena specificky na marže v případě pečiva, másla, kuřecího a vepřového masa. Tyto kontroly by měly trvat minimálně tři následující měsíce. Ačkoliv problematiku cen ministr zemědělství Nekula (KDU-ČSL)  již v minulosti konzultoval se zástupci zemědělců, zpracovatelů i obchodu – a se všemi dnes také znovu jednal o dalším postupu – mezi těmito jednotlivými články nepanuje přílišná shoda. Zejména zástupci obchodu se brání, že jejich marže rozhodně příčinou vysokých cen nejsou. S tím pak de facto vyjádřil souhlas např. i Tomáš Maier z Provozně ekonomické fakulty, dle jehož názoru konkrétně obchodní článek není tím, který  ceny navyšuje. „Nyní panují bezprecedentní ceny vstupů, ještě stále rostou mzdy, rostou ceny energií, to vše se do cen potravin promítá na pultech,“ vysvětlil.

Ačkoliv obchodníci na druhou stranu poukazují na zpracovatele jako na ty, kdo ceny navyšují, podle Maiera je velmi těžké říci, kdo je „viníkem“. „U každé komodity či potraviny je ta situace jiná, zemědělci jsou vůči potravinářům ve velmi nerovném postavení. Zemědělci jsou ti, kteří přijímají cenu své konečné produkce, netvoří ale cenu hnojiv, osiv, jsou v podstatě mezi dvěma mlýnskými kameny,“ dodal s tím, že čeští zemědělci by se ale proti tomu měli postavit, sdružovat se, vytvářet společné odbytové organizace a snažit se konkurovat potravinářům.

Kontroly nic neřeší, nutné jsou nové zákony

Co se samotných kontrol marží týká, od těch si v důsledku neslibuje nikdo nic. Zatímco podle Maiera kontroly povedou k tomu, že se problematika bude alespoň více medializovat (což přeci jen k určitému umírnění může vést, jelikož nikdo nebude toužit po negativní mediální pozornosti), ministr zemědělství Nekula po dnešním jednání rovnou shrnul, že kontroly marží jsou jen „zdvihnutým varovným prstem“. „Všichni chceme zklidnit situaci kolem cen potravin, nechceme ale regulovat trh a ani nechceme nikoho postihovat. Shodli jsme se tedy, že chceme co nejrychleji prosadit ve Sněmovně novelu zákona o významné tržní síle, která tam aktuálně je, ale její projednávání bylo přerušeno,“ uvedl Nekula přímo na dnešním tiskovém brífinku. V případě přijetí novely by pak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže měl v rukou nástroj, jak situaci na trhu dále řešit.

Nekula také dodal, že cílem, na němž panuje všeobecná shoda, je cenová stabilita, což musí řešit další zákon, zákon o cenách, jemuž se jeho resort plánuje věnovat v následujícím období. Zákon o cenách by dle slov Nekuly měl řešit i nekalé obchodní praktiky a všechny cenové extrémy, tedy nejen extrémní marže, ale i slevové akce. „Extrémní slevové akce likvidují české zemědělce, ti totiž nemohou dlouhodobě prodávat produkty za podnákladové ceny,“ vysvětlil také.