Na Jesenicku soutěžili umělečtí řemeslníci. Zněla přitom kovadlina a šlehal oheň

JESENICKO – Až téměř na samotných na hranicích s Polskem se sešli řemeslničtí učni uměleckých oborů, kteří tam předvedli své dovednosti. Soutěž svou účastí podpořil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Do podpory řemesel kraj každý rok investuje miliony korun, na trhu práce je po dobrých řemeslnících velká poptávka.

Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek a radní pro oblast školství Aleš Jakubec podpořili účastníky celostátní soutěže řemeslníků v Horních Heřmanicích na Jesenicku. Své síly tam poměřili budoucí umělečtí kováři, zámečníci a pasíři. „O Češích se vždycky říkalo, že mají zlaté ruce. V Horních Heřmanicích jsem viděl, že je to pravda. Výrobky, které tady kluci, a dokonce i jedna dívka, vytvářeli, jsou v podstatě umělecká díla,“ ocenil šikovnost mladých soutěžících hejtman Suchánek.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Soutěž pořádala Střední škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník na odloučeném pracovišti v Horních Heřmanicích, kde mimo jiné provozuje vlastní kovárnu. Své dovednosti tam předvedlo celkem šestnáct žáků z osmi škol z celého Česka. Zmiňovaný obor pasířství patří mezi nejstarší řemesla v Evropě. Jeho mistři se zabývali tepáním kovů – vyráběli třeba brnění nebo umělecké ozdoby. Dnes se bez pasířů neobejde rekonstrukce žádného historického interiéru. „Olomoucký kraj investuje každý rok milióny korun do podpory řemesel, po kterých je na trhu práce velká poptávka. Má to smysl, protože zájem o učební obory pomalu narůstá. A některá řemesla, jako právě kovářství nebo pasířství, neodmyslitelně patří k naší kultuře a historii,“ dodal radní Jakubec.