Olomouc: Navštivte město atraktivních míst s památkou UNESCO

Při toulkách Moravou byste neměli vynechat Olomouc, město v samém srdci Hané. Vždy patřilo mezi nejvýznamnější královská města v českých zemích. Pyšní se řadou hodnotných historických a architektonických památek, z nichž jedna nese pečeť UNESCO. Kláštery, chrámy, muzea i hrad, to vše na vás čeká v Olomouci, krásném městě, které rozhodně stojí za návštěvu!

Vítejte v Olomouci!

V naší zemi máme mnoho měst a míst, která stojí za poznání. Jedním z nich je statutární a univerzitní město Olomouc, které se pyšní několika přívlastky. Je metropolí Hané, její historické jádro je druhou nejvýznamnější městskou památkovou rezervací, je správním centrem Olomouckého kraje a díky své poloze, starobylé univerzitě, duchovním, kulturním a řemeslným tradicím byla po několik staletí přirozeným centrem Moravy. Dnešní Olomouc dýchá historií i současností, je to město, které musíte zažít!

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Město Olomouc a sloup Nejsvětější Trojice. Zdroj: Pixabay.com
Město Olomouc a sloup Nejsvětější Trojice. Zdroj: Pixabay.com

Co byste v Olomouci neměli minout?

Sloup Nejsvětější Trojice najdete na Horním náměstí, je dominantou středu města a svou velkolepostí vás ohromí. Jedinečné barokní sousoší s více než 40 sochami měří na výšku 32 metrů a v jeho spodní části se nachází kaplička, která je přístupná během letních měsíců. Olomoucký monument je právem zařazen mezi světové dědictví UNESCO.

Pozoruhodnou olomouckou památkou je soubor šesti barokních kašen, jejichž figurální výzdoba představuje antickou mytologii. Nejznámější a největší je Caesarova kašna, jejíž sochařská výzdoba představuje bájného zakladatele města císaře Gaia Julia Caesara.

Interiér kostela Panny Marie Sněžné v Olomouci. Zdroj: Pixabay.com
Interiér kostela Panny Marie Sněžné v Olomouci. Zdroj: Pixabay.com

Mezi další památky, které při své pouti Olomoucí potkáte, jsou také kostely, chrámy a kaple, jejichž monumentálnost můžeme obdivovat na mnoha místech centra města. Mezi nejvýznamnější patří katedrála sv. Václava, kostel sv. Mořice, chrám Panny Marie Sněžné či nepřehlédnutelná trojice kopulí barokního kostela sv. Michala, jedna z výrazných dominant města. Většina chrámů je zpřístupněna, proto si i vy můžete vychutnat sakrální atmosféru interiérů mnoha olomouckých kostelů a kaplí.

Premonstrátský klášter Hradisko v Olomouci. Zdroj Pixabay
Premonstrátský klášter Hradisko v Olomouci. Zdroj Pixabay

Vaší pozornosti by neměl uniknout bývalý Klášter Hradisko, ve kterém se dnes nachází vojenská nemocnice, a Arcibiskupský palác, kde již od 16. století sídlí olomoučtí arcibiskupové.

Olomoucký hrad na Václavském návrší byste při svých toulkách městem neměli vynechat. Je pamětníkem zavraždění posledního Přemyslovce, českého krále Václava III.

Starobylý ráz města dotváří honosné paláce, historické a měšťanské domy. Mezi nejvýznamnější patří barokní Arcibiskupský palác a renesanční Edelmannův palác s bohatě zdobenou fasádou.

Radnice, vyhlídková radniční věž a olomoucký orloj, druhý nejstarší orloj u nás, by měly být další zastávkou při vaší procházce městem. Dnešní podoba orloje je z 50. let 20. století a poslechnout si jej můžete každý den v pravé poledne.

Místo výletu

Kraj: Olomoucký
Okres: Olomouc
Město: Olomouc

Kontakt

Informační centrum města Olomouce
Horní náměstí (podloubí radnice)
779 11 Olomouc
tel.: +420 585 513 385
e-mail: infocentrum@olomouc.eu
www: tourism.olomouc.eu

Tip na fajn výlet

Nejznámější olomouckou výstavou je Flora Olomouc, která každoročně láká desetitisíce návštěvníků k obdivování bohaté flóry. Pojďte vnímat krásu květin všemi smysly!