Zlíňan prodával kolo na internetu, podvodníci ho připravili o 300 tisíc

ZLÍN – Dalším podvodem při prodeji na inzertním internetovém portále se zabývají zlínští policisté. Obětí se tentokrát stal osmačtyřicetiletý muž ze Zlína, kterému z několika účtů zmizelo přes 300 tisíc korun.

Muž se prostřednictvím internetového bankovnictví přihlásil do svého bankovního účtu a s úžasem zjistil, že někdo odčerpal finance v několika různých částkách, které byly přeposlány na různá čísla účtů. Zároveň mu odčerpal peníze z firemního účtu, i z účtů jeho rodinných příslušníků, které jsou vedeny pod jeho bankovnictvím. Celkově se jednalo o částku přesahující 300 tisíc korun.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Záhy si vzpomněl, že před dvěma dny vystavil k prodeji na internetovém inzertním portále jízdní kolo. „Na inzerát odpověděla žena, která naprosto nepochopitelně poslala prostřednictvím zprávy odkaz na peněžní převod. Byl to ovšem podvodný odkaz, který na první pohled vypadal jako bankovní aplikace,“ vysvětlila policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Muž se prostřednictvím přístupového jména a hesla přihlásil ke svému bankovnímu účtu. „I když se přihlášení nezdařilo, v tom okamžiku pachatel znal přístupová hesla do jeho bankovnictví, prostřednictvím kterých se sám přihlásil k mužovu účtu, kde si nastavil potřebné údaje k finančním transakcím a v několika platbách si na svoje účty převedl finanční prostředky, aniž by o tom majitel účtu věděl,“ uvedla Kozumplíková.

Muž až po dvou dnech zjistil, že mu peníze z účtu zmizely. To záhy ohlásil své bance i policii.

Po pachateli nyní pátrají zlínští policisté spolu s kriminalisty z oddělení analytiky a kybernetické kriminality. Podvodníkovi v případě dopadení hrozí až pětiletý trest. „Nutno dodat, že v případě podvodů prostřednictvím internetu je velice pracné a často nemožné vypátrat pachatele, protože se ve většině případů jedná o naprosto anonymní vysoce sofistikovanou trestnou činnost s přesahem do zahraničí,“ upozornila Monika Kozumplíková.