Jablunkov v podhůří Beskyd je turistickým i kulturním rájem

Pojďte se s námi vydat do nejvýchodnějšího města v České republice, které je srdcem Slezských Beskyd, Moravskoslezských Beskyd a Slovenských Beskyd. Jablunkov byste při svých toulkách naší vlastí neměli minout. Nabízí turistické a kulturní vyžití, například věhlasný mezinárodní folklorní festival Gorolski Święto. Nenechte si jej ujít!

Jablunkov, město na trojmezí

Jablunkov leží na soutoku řek Olše a Lomné v jihovýchodní části okresu Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji. Město mezi beskydskými hřebeny na česko-slovensko-polském trojmezí má svým návštěvníkům co nabídnout.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Kostel Božího těla Jablunkov. Autor: Hons084. Zdroj: CC BY-SA 3.0
Kostel Božího těla Jablunkov. Autor: Hons084. Zdroj: CC BY-SA 3.0

Dominantou Jablunkova je historické náměstí s kašnou a barokní sochou Immaculaty z roku 1655, renesanční farní kostel Božího těla přestavěný v novogotickém slohu, nejstarší měšťanský knížecí dům z 16. století, Starý klášter se zachovanými klenbami a klášter Alžbětinek.
Významným dílem moderní architektury je Sanatorium Jablunkov obklopené krajinářským parkem, jehož půvab dokresluje arboretum s mnoha vzácnými dřevinami a sochami Vincence Makovského. Jablunkovské arboretum je v současné době volně přístupné na vlastní nebezpečí.

Interiér kostela Božího těla Jablunkov. Autor: Hons084. Zdroj: CC BY-SA 3.0
Interiér kostela Božího těla Jablunkov. Autor: Hons084. Zdroj: CC BY-SA 3.0

Zařaďte si do itineráře Jablunkov!

Jablunkov a jeho okolí je lákavým cílem mnoha výletníků. V létě můžete absolvovat turistické trasy pro pěší i cyklo toulky, navštívit koupaliště s toboganem v Jablunkově nebo bazény a sportovní hřiště v okolních rekreačních zařízeních. Milovníci zimních sportů mohou využít vleky na Bahenci, na Velkém Polomu, na Skalce, na Kozubové, v Dolní i Horní Lomné, v Mostech u Jablunkova a v Hrádku.

Kaple sv. Jana Nepomuckého - pod horou Zelená u Jablunkova. Autor: Michal Klajban. Zdroj: CC BY-SA 4.0
Kaple sv. Jana Nepomuckého – pod horou Zelená u Jablunkova. Autor: Michal Klajban. Zdroj: CC BY-SA 4.0

Pěší toulka za přírodou Jablunkovska

Vydejte se trasou naučné stezky Příroda Jablunkovska za poznáním a historií města Jablunkova, kláštera Alžbětinek a jablunkovského sanatoria. Stezka je vhodná jak pro pěší turisty, rodiny s dětmi, tak i cykloturisty (místy je však nutno kolo vést). Je dlouhá 8 km a má 10 zastavení.

Jablunkov, klášter sester Alžbětinek. Autor: Hons084. Zdroj: CC BY-SA 3.0
Jablunkov, klášter sester Alžbětinek. Autor: Hons084. Zdroj: CC BY-SA 3.0

Přijeďte za folklórem na Gorolski Święto!

Máte rádi lidovou kulturu, zvyky a zábavu? Pak určitě přijeďte první srpnový víkend do Jablunkova, kde se každý rok koná mezinárodní třídenní folklorní festival „Gorolski Święto”.
Je druhým nejstarším folklorním festivalem v České republice a odehrává se v přírodním amfiteátru v Městském lese. Přijeďte si užít originální a nezaměnitelný folklorní program!

Místo výletu

Kraj: Moravskoslezský
Okres Frýdek-Místek
Město: Jablunkov

Kontakt

Jablunkovské centrum kultury a informací
Mariánské náměstí 1
739 91 Jablunkov
telefon: +420 558 358 013
e-mail: info@jablunkov.cz; akce@jablunkov.cz
www: jackijablunkov.cz
www.jablunkovsko.cz

Tip na fajn výlet

Poznejte opevnění Šance v Mostech u Jablunkova. Představují typický příklad opevnění prostoru horského přechodu. Jedná se o unikátní fortifikační památku, která nemá srovnatelnou analogii, a to nejen v České republice.