Poznejte v muzeu v Podkrušnohoří dobývání uhlí všemi smysly

Chcete si vyzkoušet, jak pracovali krušnohorští havíři? A poznat historii dobývání a zpracování uhlí na severu Čech? Navštivte Podkrušnohorské technické muzeum v Kopistech u Mostu, kde můžete „sfárát“ do uměle vytvořené štoly a děti si vyzkouší práci dávných horníků v Krušných horách i jízdu po okružní železnici.

Technické muzeum v Podkrušnohoří, to je život a práce havířů

Podkrušnohorské technické muzeum vzniklo v roce 2003 v areálu bývalého hlubinného dolu Julius III v Kopistech u Mostu. Návštěvníkům umožňuje nahlédnout do historie dobývání a zpracování uhlí v centrální části severočeské hnědouhelné pánve. Atmosféru autentického hlubinného dolu, v němž se muzeum nachází, podtrhují vystavené historické exponáty.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Expozice ukazují zvyky, obyčeje a tradice spojené s hornickým životem a obnovou krajiny narušené důlní činností. Tak neváhejte a navštivte Podkrušnohorské technické muzeum, čeká vás mimo jiné „fárání“ do uměle vytvořené štoly. A malí návštěvníci si mohou vyzkoušet dávnověkou práci horníků v Krušných horách.

Rudné dobývání. Zdroj: Podkrušnohorské technické muzeum
Rudné dobývání. Zdroj: Podkrušnohorské technické muzeum

Co nabízí Podkrušnohorské technické muzeum?

Podkrušnohorské technické muzeum bylo vybudováno v reálném prostředí hnědouhelného hlubinného dolu Julius III. Ve venkovní expozici si proto můžete prohlédnout dochované těžní zařízení, jako je skypová nádoba z dolu Kohinoor v Mariánských Radčicích nebo původní těžní věž.

Rozsáhlou renovací prošel taktéž původní těžní stroj dolu Julius III., který je dnes součástí velkého prohlídkového okruhu, věnovaného uhelnému dobývání.
Představu o náročné práci horníků v hlubině získáte v ukázkové uhelné štole, která představuje všechny typy dobývání uhlí. Prohlídková štola byla vybavena množstvím techniky, dopravních zařízení a přístrojů z okolních, již uzavřených dolů severočeské uhelné pánve.
Veškeré zařízení ukázkové hlubinné štoly prošlo rukama šikovných opravářů a je funkční. „Fárání“ tak můžete vnímat všemi smysly, včetně sluchu. Správná štola se pozná i podle toho, že v ní bydlí permoník.

Parní stroj. Zdroj: Podkrušnohorské technické muzeum
Parní stroj. Zdroj: Podkrušnohorské technické muzeum

Přeneste se na chvíli do 30. let minulého století

Další část velkého prohlídkového okruhu vás seznámí s prací báňských záchranářů. Silným dojmem pak působí pietní místnost, která připomíná, jak nebezpečná může být práce v dole. Dobové fotografie či novinové výstřižky připomínají největší důlní neštěstí v regionu.
Do 30. let minulého století vás přenese věrný model v měřítku 1:50. Zachycuje šachtu a také dělnickou kolonii dolu Humboldt II. v Dolním Jiřetíně v roce 1932, kdy zde vypukla velká hornická stávka. Součástí expozice je také sbírka obrazů, zachycujících těžbu uhlí na Mostecku.

Velký prohlídkový okruh dává návštěvníkům nahlédnout do běžného pracovního dne horníků, nechybí proto ani šatny s tradičními věšáky či koupelna. V expozici je k vidění množství historické i téměř současné techniky a přístrojů.

Model pece na zpracování vápence je součástí kratší prohlídkové trasy, která představuje rudné dobývání v Krušných horách. Seznamuje také s hornickými tradicemi a uniformami. Děti si mohou v herně vyzkoušet některé hornické práce jako vydřevování díla nebo převážení vytěžené rudy.

Venkovní expozice. Zdroj: Podkrušnohorské technické muzeum
Venkovní expozice. Zdroj: Podkrušnohorské technické muzeum

Projeďte se důlní drážkou

Těžká důlní technika, lokomotivy a vozíky – to vše můžete obdivovat ve venkovní expozici Podkrušnohorského technického muzea. Rukama opravářů prochází stále další a další stroje, které zaplňují nádvoří muzea. Nejnovějším přírůstkem je odtahová lokomotiva E127.
Horníci se v podzemí pohybovali i díky závěsné důlní drážce. Ta se vedle dopravy osob na jednotlivé figury používala i pro dopravu potřebného materiálu. Pocit z jízdy touto drážkou můžete zažít od roku 2021 právě v Podkrušnohorském technickém muzeu.

Turistické informace

Muzeum je otevřeno pro návštěvníky v sezóně od 1. března do 31. října. Návštěvní dny jsou úterý až neděle, vždy od 9.00 do 15.00 hodin. V pondělí a ve státní svátky je zavřeno. Prohlídky začínají vždy v celou hodinu a jsou dlouhé cca 2,5 hodiny.

Vstupné

  • dospělý 190 Kč, senior 65+ 170 Kč, dítě (6–18 let) 90 Kč, dítě do 6 let zdarma
  • prohlídka venkovní expozice (bez výkladu) 30 Kč
  • důlní vláček 30 Kč osoba (nutno předem objednat, pouze pro skupiny nad 8 osob)

Ve vstupném je zahrnuto fotografování a prohlídka venkovní expozice. Vstupné nelze uhradit platební kartou.

Kde najdete Podkrušnohorské technické muzeum?

Místo: Ústecký
Okres: Most
Město: Most

Kontakt

Podkrušnohorské technické muzeum
bývalý důl Julius III
Most-Kopisty

Provozovatel
Podkrušnohorské technické muzeum
Budovatelů 2830 (budova VÚHU)
434 37 Most
telefon: +420 601 338 197
e-mail: dernerovahanka@gmail.com
www.podkrusnohorskemuzeum.cz

Tip na fajn výlet

Prožijte další jedinečný zážitek, a to při návštěvě jednoho z nejstarších a nejrozsáhlejších důlních děl v Mikulově v Krušných horách. Čeká vás nevšední putování o několik století zpátky do minulosti.