Radní schválili nový postup při vymáhání malých exekucí Brňanů

BRNO – Brněnští radní projednali a schválili jednotný postup při takzvaných bagatelních exekucích, kdy hodnota pohledávky nepřesahuje 1 500 korun a v posledních třech letech nebyly vymoženy žádné finance.

Při novelizaci zákona došlo k novince, kdy se věřitel musí podílet na riziku nevymožení pohledávky tím, že uhradí zálohu na náklady exekuce. „Dle ustanovení zmiňované novely zákona mají exekutoři vyzvat v případě pohledávek, které nepřevyšují 1500 korun bez příslušenství a u kterých nebylo za poslední tři roky nic vymoženo, věřitele k zaplacení zálohy na náklady exekuce ve výši 500 korun. Pokud by se tak nestalo, bude exekuce zastavena,“ řekl 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Radní se rozhodli zálohy neskládat a v těchto exekucích nepokračovat. Městu bude poskytnuta náhrada 30 % vymáhané částky formou slevy na dani z příjmů. Exekuce se většinou týkají nezaplacených odtahů aut nebo drobných pokut od Městské policie Brno. Ve městě je evidováno 350 takových exekucí. Rada města Brna také souhlasila, aby stejně postupovaly příspěvkové organizace, jejichž je zřizovatelem. U městských částí a obchodních společností, v nichž má město Brno majetkovou účast, postup doporučuje.