Rok očima kroměřížských strážníků: Přestupků přibylo hlavně kvůli neukázněným řidičům

KROMĚŘÍŽ – Počty přestupků, které v uplynulém roce řešila kroměřížská městská policie, významně narostly. Je to dáno především množstvím dopravních prohřešků. Těch ve srovnání s rokem 2020 přibylo o 737 víc.

Strážníci v Kroměříži se loni zabývali 4 834 přestupky, což je v porovnání s rokem 2020 o 849 více. Celkem 4 256 z nich přitom spadalo do oblasti dopravy. „Celkový počet přestupků se zvýšil především právě proto, že přibylo prohřešků v dopravě. Navíc jsme předali dalších 360 přestupků, meziročně o 142 více, oddělení dopravy a silničního hospodářství. Zde se na nárůstu projevila novela zákona, která umožňuje řešit dlouhodobě odstavená vozidla,“ poznamenal ředitel městské policie Libor Kubiš.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Rok 2020 byl poznamenán koronavirem, proto bylo dopravních přestupků ve srovnání s jinými lety méně. Nicméně počet přestupků v dopravě za rok 2021 je i ve srovnání s průměrným rokem vysoký. Mnozí řidiči jsou neukáznění, jezdí ve městě rychle či neplatí parkovné,“ upozornil starosta Kroměříže Jaroslav Němec.

Strážníky loni zaměstnalo 16 tisíc událostí

Kromě dopravních přestupků řešili strážníci hlavně majetkové přečiny, krádeže a poškození věci. Těch bylo 187, což je o 36 více než v roce 2020. Celkem 216 přestupky se městská policie zabývala kvůli porušování městských vyhlášek. „Jednalo se zejména o zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti, volný pohyb psů na veřejném prostranství či znečišťování ulic a veřejných prostranství,“ přiblížil Kubiš.

Celkem se městská policie zabývala více než 16 tisíci událostmi. „Mezi ně patří také například kontroly totožnosti osob podezřelých z přestupku nebo při pátrání po hledaných osobách, pátrání po ztracených dětech, odchycení toulavých psů, preventivní kontroly ohledně podávání alkoholu mladistvým či kontroly dětských hřišť, hřbitovů, opuštěných objektů a parků. Loni městská policie přijala 295 předmětů zařazených jako ztráty a nálezy,“ přiblížil mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.