U biokoridoru Hloučela v Prostějově se stavět nebude

PROSTĚJOV – Nejkontroverznější součástí návrhu páté změny územního plánu Prostějova byl plán města umožnit zástavbu pozemků u biokoridoru Hloučela, které se měly změnit na stavební parcely. Prostějovská radnice ustoupila občanskému a opozičnímu tlaku a v pondělí odpoledne oznámila, že od tohoto plánu ustupuje.

Nejdiskutovanější částí plánované páté změny územního plánu Prostějova bylo umožnění bytové zástavby na poli mezi biokoridorem Hloučela a sídlištěm spočívající ve změně parcely z plochy zeleně na stavební parcely. Proti návrhu se vzedmula vlna občanské nevole. Na Silvestra se uskutečnil pochod biokoridorem Hloučela, kterého se zúčastnilo několik set lidí. Proti návrhu vstoupily spolky Ajdony a Pro Prostějov, které na základě podpisů od občanů plní roli takzvaného zástupce veřejnosti, což znamená, že proti návrhu mohou podat kvalifikované námitky. Spolek Ajdony vedený aktivistkou Janou Jílkovou nasbíral dokonce 1 500 podpisů občanů Prostějova. Prostějovská radniční koalice v pondělí odpoledne oznámila na webu města ústupek a navrhla stažení tohoto bodu z programu jednání.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Vedení města v tom prohlášení mimoděk přiznalo, že to je díky našemu občanskému a opozičnímu tlaku, díky petici, díky námitkám, které jsme předkládali. Je to dobrá zpráva, občanská angažovanost měla smysl. Děkuji moc spolkům, které na tom odvedly kus práce, zejména architekti ze spolku Prostor Prostějov,“ uvedla poslankyně za STAN Hana Naiclerová, která změnu územního plánu od začátku kritizovala.

Město nechá v příštích týdnech změnu územního plánu patřičně upravit a vyjmout z ní celou navrženou změnu v blízkosti biokoridoru Hloučela v lokalitě nedaleko Nemocnice (Trávníky). To umožní, aby další opatření mohla být schválena a územní plán se v jiných částech města skutečně modifikoval. Podle města na to čeká například Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, který chce stavět novou stanici v lokalitě za Brněnskou ulicí, ale i řada dalších organizací a občanů.