Azylový dům v Jihlavě projde proměnou. Po rekonstrukci bude nabízet jen dočasné ubytování

JIHLAVA – Z bývalého azylového domu v ulici Čajkovského v Jihlavě vznikne Nízkoprahové denní centrum a Noclehárna. Lidé bez domova zde budou mít možnost přespat, najíst se a umýt. Přestavba začne již v květnu a dokončena má být v polovině příštího roku.

Starou budovu azylového domu čeká v následujících měsících kompletní rekonstrukce, nové budou pokoje i sociální zázemí. V Nízkoprahovém denním centru a Noclehárně naleznou lidé bez domova zázemí k zajištění základních životních potřeb. „Budou tam moci přespat, umýt se, najíst se nebo si prostě jenom odpočinout. Zároveň tam najdou odbornou pomoc a podporu směřující k řešení jejich životní situace,“ uvedl David Chlupáček ze Střediska křesťanské pomoci v Jihlavě.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Na rozdíl od azylového domu, který nabízí možnost dlouhodobého ubytování, bude nové centrum klienty ubytovávat pouze dočasně. „Služba Nízkoprahového denního centra bude poskytována zdarma. Přenocování pak bude zpoplatněno,“ doplnil David Chlupáček.
.
V provizorní zimní noclehárně Havaj, která je pro lidi bez domova otevřena v Jihlavě každou zimu, našlo letos ubytování 33 lidí, z toho 22 mužů a 11 žen. Počet lidí žijících na ulici je ale v Jihlavě více. „Navázali jsme kontakt už nejméně se 70 z nich. Bezdomovectví je ovšem do určité míry pohyblivý a dynamický jev, takže počet se neustále mění,“ dodal David Chlupáček.

Rekonstrukce budovy vyjde na 18,5 milionu korun bez DPH, městu se na ni podařilo sehnat dotace. Bývalý azylový dům pro muže je z ulice Čajkovského přestěhován do ulice Mlýnská.