Baťův kanál je připraven na sezónu. Slavnostně se odemkne ve Spytihněvi

ZLÍNSKÝ KRAJ – Slavnostním Odemykáním Baťova kanálu začne 1. května oficiálně plavební sezóna. Dějištěm oslav se stane přístaviště ve Spytihněvi, kde se po covidových letech odehraje den plný zábavy bez hygienických omezení.

Symbolické zahájení sezóny začne už v 10 hodin dopoledne. Hned poté odstartuje zábavný program plný hudby, tance, výborného jídla a pití i plavby lodí pro veřejnost. Zahrají kapely Big Band Zlín a Brixen Band. V programu nebude chybět ani ukázka činnosti technického plavidla Jožin, kterým Povodí Moravy udržuje na Baťově kanále pořádek. „Přijeďte k nám na Baťův kanál. Baťův kanál jsme na sezónu připravili, plavební komory seřídili, plavební hloubky zajistili, hlavní plavební sezóna může začít,“ zve do Spytihněvi generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na Baťáku bude letos bezpečněji a pohodlněji

Během letošní sezóny čeká na návštěvníky Baťova kanálu řada novinek. Zmínit je třeba modernizaci rejd plavebních komor. „Těsně před kolaudací je modernizace horních i dolních rejd plavebních komor Vnorovy I a Vnorovy II, dále pak dolní rejdy plavební komory Kunovský les, která navazuje na nové přístaviště otevřené v loňském roce. Vše splňuje moderní standardy pro plavbu a bezpečný pohyb před vstupem do plavební komory,“ přiblížil Václav Gargulák.

V úseku mezi jezem Sudoměřice a Valchou se už od září opravuje opevnění kanálu. Vše se dokončí až v roce 2023, pro návštěvníky bude však úsek během sezóny zprovozněn.

Těsně před otevřením kanálu vodohospodáři ještě vyčistili horní a dolní ohlaví na všech 13 plavebních komorách a provedli údržbu a seřízení technologií plavebních komor. Během zimy také zlikvidovali suché a poškození stromy, náletové dřeviny a křoví na březích i rákos z plavební dráhy.