Blíží se Den vítězství. Jak ho oslaví v Přerově?

PŘEROV – V posledních dvou letech oslavu Dne vítězství v Přerově zhatil covid, letos je tu zase válka na Ukrajině vyprovokovaná našimi osvoboditeli. Tomu bude odpovídat i letošní oslava, která se ponese v poklidném pietním duchu.

V poklidném pietním duchu se letos ponesou květnové oslavy Dne vítězství v Přerově. Bývalo zvykem před sochou Rudoarmějce v Želatovské ulici pořádat velkolepou oslavu s přehlídkou vojenské techniky, kulturou a programem pro děti. V posledních dvou letech tradiční akci zhatil covid, letos situace na Ukrajině. „S ohledem na válku, kterou Rusko na Ukrajině rozpoutalo, jsme se rozhodli pro komornější připomínku 77. výročí Dne vítězství,“ řekl primátor Přerova Petr Měřínský.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Zástupci města si připomenou také povstání Přerovanů proti nacistickým okupantům, které se odehrálo 1. května roku 1945, kdy se městem rozšířila mylná zpráva o kapitulaci německých vojsk, konci války a obnově Československé republiky. Povstání, které bylo krutě potlačeno, si vyžádalo oběti na životech. Kromě několika desítek padlých, kteří našli smrt v ulicích Přerova, bylo jednadvacet vzbouřenců převezeno nacisty do Olomouce – Lazců a tam 2. května na střelnici popraveno. „V pondělí 2. května si tuto událost připomeneme přímo na místě tragédie, tedy v Lazcích. Pietní akt se tam bude konat v 10 hodin dopoledne, pro zájemce z řad veřejnosti bude v 9 hodin přistaven autobus na Masarykově náměstí,“ uvedla Pavla Roubalíková z Kanceláře primátora. Po vzpomínkovém aktu budou položeny květiny i v ulicích města – u památníčků, které připomínají oběti povstání.

Další připomínka je naplánována přímo na Den vítězství – tedy na neděli 8. května. I když v minulosti město v tento den připravovalo pro občany oslavu, tentokrát se tato akce odehraje spíše v tichosti – bez doprovodného programu. „V 10 hodin bude tichá vzpomínka u pomníku Padlých letců na třídě gen. Janouška, o čtvrt hodiny později u památníku před bývalými kasárnami v Želatovské ulici. V 10.30 se sejdeme u pomníku obětem druhé světové války v Kabelíkově ulici u Meopty, v 10.45 položíme květiny u sochy před školou v Želatovské ulici. A v 11 hodin se bude konat pietní akce s proslovem u pomníku obětem Přerovského povstání a 2. světové války, který se nachází na městském hřbitově,“ konstatoval primátor Petr Měřínský.