Obce na Zlínsku mají opět kontrolu nad vodou

ZLÍNSKO – Na valné hromadě společnosti Vodovody a kanalizace Zlín schválili zástupci akcionářů transformaci vodárenství. Města a obce na Zlínsku tím získají majetkovou kontrolu nad provozováním vodárenské infrastruktury. Dlouholetý spor o vodu by proto mohl konečně ustat.

Z přítomných 90 procent akcionářů společnosti VaK Zlín pro samotnou transformaci hlasovalo 92 procent zástupců. Výsledkem valné hromady bylo nejen opětovné získání kontroly nad vodou, ale i zkrácení smlouvy se společností Moravská vodárenská o 5 let, tedy do roku 2029, stejně jako změny stanov společnosti tak, aby byl posílen hlas menších akcionářů.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nová provozní společnost Vodárna Zlín bude mít 7 členů představenstva a stejný počet členů dozorčí rady. Společnost VaK Zlín bude mít v představenstvu této nové společnosti Vodárny Zlín 3 své zástupce a 6 zástupců v dozorčí radě. Vodárna Zlín bude fungovat s prvky takzvaného německého modelu, čímž se posílí role dozorčí rady v řízení společnosti.

Schválené změny vychází z výsledků mediačního řízení mezi Fryštákem a Otrokovicemi. „Jsem opravdu rád, že se od 1. června 2022 vodárenství na Zlínsku vrátí pod majetkovou kontrolu měst a obcí. Je to obrovský úspěch, kterým se ukončují mnohaleté spory. Zároveň se jasně definuje i budoucnost vodárenství na Zlínsku, neboli co se stane po roce 2029. Vše má proběhnout bez negativního vlivu na cenu vody a míry investic, čili bez zdražování a snížení investic do vodohospodářské infrastruktury,“ zhodnotil primátor města Zlína Jiří Korec.