Na jednorázový pětitisícový příspěvek by měly dosáhnout téměř všechny rodiny, je to správně?

Vláda schválila jednorázový příspěvek na dítě, který se bude týkat dvou milionů a sto tisíc dětí. Příspěvek má zmírnit dopady vysokých cen na rodiny. Zažádat si o příspěvek ve výši pěti tisíc korun na každé dítě ve věku do 18 let si budou moci všechny domácnosti s čistým příjmem do jednoho milionu korun za rok – přičemž výplata mimořádného příspěvku by měla proběhnout nejpozději do konce srpna. Balíček nových opatření představila včera večer vláda – schválit jej však ještě musí obě komory Parlamentu.

Pomoc prakticky pro každého

„Pomáháme těm, kteří si s těmi dopady nemohou pomoci sami. Nenecháme nikoho padnout, ale není v možnostech státních financí – a ani by to nebylo rozumné – abychom dávali podporu plošně všem,“ vysvětlil na související tiskové konferenci kroky vlády premiér Petr Fiala. Jednorázový příspěvek bude umožněno čerpat nejen domácnostem s nízkými příjmy, ale i těm s příjmy středními, dosáhnout by na něj totiž měly i ty, v nichž každý dospělý měsíčně vydělává kolem 53 tisíc hrubého. Výdaje na jednorázové příspěvky budou státní pokladu stát cca 10,5 mld. korun, přičemž vzhledem k tomu, že až dvě třetiny lidí v Česku nepobírají ani průměrnou mzdu, měl by se příspěvek týkat až tří čtvrtin rodin s dětmi do 18 let.

Zákon, který by měl umožnit výplatu příspěvků, bude připravovat ministerstvo práce a sociálních věcí – jak ale již bylo řečeno, musí být ještě schválen oběma komorami Parlamentu. Zatímco část opozice plánuje zákon podpořit, hnutí SPD zvažuje podání pozměňovacích návrhů. Podle poslance Jana Hrnčíře (SPD) by bylo možné ještě snížit rozhodnou příjmovou hranici tak, aby příspěvek směřoval jen do skutečně nízkopříjmových domácností, SPD má ale výhrady i k systémovému vytvoření této nové dávky, která bude vyžadovat nové administrativní úpravy, aby bylo možné její vyplácení. Zda SPD bude své pozměňovací návrhy prosazovat, zatím zástupci hnutí nepotvrdili.

Plošná výplata?

Kromě jednorázového pětitisícového příspěvku má kabinet v plánu upravit ještě výši rodičovského příspěvku (příspěvek by se mohl zvýšit z 10 na 13 tisíc korun měsíčně, ale byla by zkrácena doba čerpání) a chce také systémově podpořit zkrácené úvazky. „Zvýšení rodičovského příspěvku je jednoznačně krok správným směrem, v případě příspěvku pět tisíc korun si kladu více otázek – mnohem efektivnější je např. poskytovat platby častěji a v nižších částkách než kumulovaná podpora,“ uvedl pro ČT Daniel Hůle, vedoucí dluhového poradenství organizace Člověk v tísni. Dodal také, že nerozumí tomu, proč rodiny s vyššími příjmy kolem 83 tisíc korun měsíčně mají mít možnost tuto podporu čerpat – „rodiny s takto vysokými příjmy tu pomoc nepotřebují,“ uzavřel s tím, že podpora by dle stávajících parametrů měla být de facto poskytnuta drtivé většině rodin v Česku, a tak se nelze ubránit ani srovnání s plošnými výplatami stejné částky všem důchodcům, což realizovala vláda předchozí (a byla za to hojně kritizována).  To vše navzdory faktu, že premiér Fiala „plošné výplaty dávek“ odmítá.

Opozice zároveň dlouhodobě říká, že podpora vlády směrem k domácnostem by měla být širší vzhledem k inflaci a měla by se týkat i daňových úlev, např. DPH na potraviny dle opozice by měla být buď snížená, nebo nulová.