Slzící oči a alergie. Jak si správně kapat oční kapky

Zatímco nealergici obdivují kvetoucí stromy a keře, alergici je mnohdy pro slzící oči ani nevidí. I když je teprve konec dubna, alergická sezóna je v plném proudu. Trápení mnohých alergiků totiž nezačíná až s rozpukem jara, ale již s končící zimou. Zpravidla se jedná o konec února, kdy kvetou lísky a olše. Je-li ovšem tepleji, mohou rozkvést dokonce i v lednu. S nejrůznějšími druhy pylů se pak setkáváme přibližně do konce října.

Pylu stačí opravdu málo a problém je na světě

Spustit alergii u osoby alergické na pyl může údajně  pouhých 10–20 pylových zrn na 1 m3! K velmi častým příznakům patří nejen tzv. alergická rýma, ale také zarudlé a slzící oči, které často pálí. V těchto případech lékař často nasadí oční kapky. Ty, na rozdíl od léků, účinkují lokálně, tedy potlačují právě zmíněné alergické projevy v očích. Aby oční kapky co nejvíce pomohly, je třeba vědět, jak je správně užívat. Není to sice žádná věda, ale spousta lidí se dopouští celé řady chyb.

Přitom správná technika kapání očních kapek pomáhá nejen zbytečně neplýtvat těmito drahými přípravky, ale také ochrání oči a zefektivní léčbu.

Základní pravidla

Nikdy nesahejte do oka ani na kapky či mast špinavýma rukama. Než začnete cokoli s okem provádět, vždy si pečlivě umyjte ruce. Kapky i mast berte pouze čistýma rukama. Oko je totiž velmi jemný a vysoce citlivý orgán, takže byste si mohli do oka zanést velmi snadno infekci nebo také infikovat kapky. V dnešní době navíc potenciálně hrozí také nebezpečí koronavirové nákazy, pro kterou je také lidské oko vstupní branou infekce.

Zkontrolujte, jestli oční přípravky nejsou prošlé. Zatímco u jiných přípravků lze někdy mávnout rukou nad mírně prošlou expirací, u očních kapek a mastí toto raději nikdy nedělejte. Důvodem je opět vysoká citlivost očí. Pamatujte, že zrak máte jen jeden a jeho, byť částečná ztráta, je vždy velkou pohromou. Zrak nám totiž zprostředkovává až 80 % všech informací.

Přečtěte si příbalový leták. Některé kapky je před použitím nutné protřepat. Také je potřeba vědět, kdy, jak často a kolik kapek si máte do každého oka kápnout. To vám však řekne lékař, popř. v lékárně (pokud se jedná o volně prodejný přípravek).

Jak správně kapat do oka

Pokud si kapete poprvé nebo vám dříve kapal někdo jiný, můžete mít obavy. Kapání však nebolí jde spíše jen o nepříjemný pocit. Vše se stane rutinou, jakmile získáte trochu cviku. Některé oční kapky mohou z počátku způsobit jemný pocit pálení v oku, ale tento problém by měl brzy ustoupit. Pokud ne, tak se raději poraďte s lékařem.

  1. Lahvičku uchopte pravou rukou dnem vzhůru.
  2. Zakloňte hlavu. Obě oči mějte otevřené.
  3. Ukazováčkem levé ruky stáhněte dolů spodní víčko, takže vám vznikne „kapsa“ na kapky.
  4. Podívejte se nahoru a posbírejte veškerou odvahu.
  5. Nyní přichází zlatý hřeb. Pravou rukou si do oka kápnete, a to tak že lahvičku mírně (aby nevyteklo příliš mnoho přípravku) zmáčknete. Pokud se vám ruka chvěje, můžete si ji opřít zápěstím o čelo, tím ji zafixujete. Kapku směřujete do kapsy, kterou jste si vytvořili stažením spodního víčka. Dávajte pozor, abyste se kapátkem nedotkli oka a jeho okolí. Jinak totiž hrozí, že si infikujete lahvičku a kapky samotné. Na druhé straně hrozí také, že si zanese již do nemocí oslabeného oka další infekci. Zvýšené riziko hrozí pokud jedny kapky užívá více lidí.
  6. Pak oko uvolněte a jemně zavřete. Nechejte ho na chvíli (cca 30 vteřin) zavřené, přičemž můžete trochu „zakoulet“ očima, aby se tekutina stejnoměrně rozmístila.
  7. Oko otevřete a zamrkejte.

Zpravidla je nutno kapat do obou očí, pokud je však postiženo jen jedno oko, je možné, že vám lékař určí kapání pouze do jednoho oka.

Mějte na paměti

Po použití lahvičku kapek hned uzavřete. Pokud si musíte kapat více různých kapek, minimální časový odstup by měl být alespoň 10 minut. Nejdříve se aplikují kapky a pak masti (protože jsou hutnější). Masti se většinou aplikují večer před spaním, protože vytvářejí na oku film přes který je hůře vidět.

Oční kapky a make-up

Jestliže si malujete oči, je lepší nejdříve zvládnout všechny „kapací“ procedury, oči nechat opět na chvíli odpočinout a teprve pak aplikovat řasenku, linky a stíny. Jinak hrozí, že podrážděné oko bude reagovat slzením a make-up místo toho, aby vás zkrášlil, vám bude sloužit na odstrašení nepřítele. Také si oči večer pravidelně pečlivě odličte šetrným přípravkem, který nebude vaše oči dráždit. Naordinujte si občas dny, kdy si nebudete oči malovat vůbec, aby si oddechly.

Co se týká očního make-upu, dávejte přednost hypoalergenním přípravkům. Dá se totiž předpokládat, že vaše oči jsou citlivější, a to jak díky zdravotním problémům, kvůli kterým si kapete, tak díky samotným očním kapkám, které vám sice pomáhají, ale mnohdy také oko trochu dráždí (např. vysušují, obsahují konzervační látky atd).