Studenti z Filozofické fakulty Univerzity Pardubice se setkají s velvyslancem z Arménie

PARDUBICE – Arménský velvyslanec Ashot Hovakimian navštíví v příštím týdnu Univerzitu v Pardubicích. Setká se s rektorem Liborem Čapkem a promluví i se studenty.

Důvodem úterní návštěvy je jedinečný projekt průzkumu a dokumentace archeologických nalezišť ve východní části Arménie. „Jsem velice rád, že můžeme na Univerzitě Pardubice přivítat pana velvyslance Arménie a jsem hrdý na to, že je to i díky skvělému projektu našich expertů i studentů. Jejich práce přináší působivé výsledky, které mají mezinárodní vědecký přesah,“ řekl rektor univerzity Libor Čapek. Jedním z cílů projektu je rekonstrukce tváří lidí pohřebných v jeskyni, žijících ve stejném období, kdy se tam připravovalo víno.

Dokumentace a průzkum nalezišť a architektonických památek ve východoarménské provincii provedli studenti už vloni. Výsledkem této práce v rámci projektu Hayastan je rekonstrukce obličeje jednoho z obyvatel a digitální model pravěké jeskyně.

I letos proběhnou práce na dvou archeologických nalezištích. Studenti se podílí na průzkumech deseti archeologických a pravěkých nalezišť, které vybraly pracovníci Ústavu archeologie a etnografie Národní akademie věd republiky Arménie v Jerevanu.