AKTUALIZACE: Rodinná tragédie: tři zavraždění v Kostelci na Hané

PROSTĚJOVSKO – Hrůzná událost se stala v pátek odpoledne v třítisícovém Kostelci na Hané na Prostějovsku. Podle policie kriminalisté začali vyšetřovat násilné úmrtí tří osob. Podezřelý pachatel byl na místě zadržen a umístěn do policejní cely. Bližší informace k případu policie poskytne zítra.

„Krajští kriminalisté v Kostelci na Hané aktuálně prověřují násilné úmrtí tří osob,“ uvedla policejní mluvčí Marie Šafářová. Soused z ulice, ve které se zřejmě trojnásobná vražda stala, v pátek večer na místě ČTK řekl, že podle jeho informací zaútočil syn na svého otce a dva sourozence. Použil při tom údajně mačetu. Jedna z obětí zůstala po útoku ležet před domem. Policie podezřelého pachatele na místě zadržela a umístila do policejní cely. „Kriminalisté na případu stále usilovně pracují. Prošetřují veškeré okolnosti a souvislosti této tragické události,“ dodala Šafářová. Bližší informace k případu policie poskytne zítra v 11 hodin na brífinku, který se uskuteční v budově Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje v Olomouci.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

2.5.2022 – Policie zveřejnila bližší informace k násilnému úmrtí tří osob, ke kterému došlo v pátek 29. dubna. Kriminalisté zahájili trestní stíhání devětadvacetiletého muže pro zvlášť závažný zločin vražda spáchaný na třech osobách. Muž je obviněn z toho, že v pátek 29. dubna dopoledne v rodinném domě v Kostelci na Hané usmrtil nejprve třiadvacetiletého bratra a o něco později jednadvacetiletou sestru. Nejmladší sedmnáctiletou sestru neměl v úmyslu zabít, a proto ji kolem poledne po příchodu ze školy zamčel na toaletě, aby nemohla přivolat pomoc. Pak čekal, až se z práce vrátí domů sedmapadesátiletý otec. Na něj zaútočil u vchodových dveří. Ten se snažil před útočníkem z domu utéct. Jeho bezvládné tělo našel na ulici před domem náhodný kolemjdoucí, čtrnáctiletý chlapec, který se mu snažil poskytnout první pomoc. Na místo přivolal zdravotnickou záchrannou službu a policii. „Policisté krátce po příjezdu pachatele zadrželi v místě bydliště. Na místo okamžitě vyrazili také krajští kriminalisté, kteří začali případ rozplétat. Veřejnosti v souvislosti s touto tragickou událostí nehrozilo žádné nebezpečí,“ uvedla policejní mluvčí Marie Šafářová.

Kriminalisté zjistili, že obviněný jednal s rozmyslem a útok na jednotlivé členy rodiny si promyšleně naplánoval. Promyslel způsob provedení činu, včetně místa a doby spáchání, vycházel z denního harmonogramu jednotlivých členů rodiny. Stejně jako to, jaké zbraně použije pro usmrcení obětí. Nejednalo se tedy o spontánní reakci v afektu. „I otrlí kriminalisté byli šokováni intenzitou útoku a brutálním násilím. Útok byl chladnokrevný, nelítostný, agresivní a zvlášť surový. K němu použil bojové, vojenské nože s čepelemi o délce cca 20 centimetrů. Motivem činu jsou zřejmě vztahy v rodině,“ dodala Šafářová.

Obviněnému muži hrozí za zvlášť závažný zločin vraždy patnáct až dvacet let za mřížemi nebo výjimečný trest. Soud dnes rozhodl o jeho vzetí do vazby, vyšetřován tedy bude za mřížemi.

Vražedný nástroj, foto Policie ČR
Vražedný nástroj, foto Policie ČR