Duševně nemocní lidé v Praze dostanou více institucionální podpory

PRAHA – Počet lidí s duševním onemocněním každoročně roste. Psychickými potížemi trpí více než pětina obyvatel České republiky. Polovina z nich přitom zůstává mimo dosah odborné pomoci nebo léčby. Rada a Magistrát hl. m. Prahy reagují na tuto tíživou realitu a odsouhlasili dlouhodobý Plán regionální péče v oblasti duševního zdraví do roku 2030.

Hlavní město řeší reformu péče o rostoucí počet lidí s duševním onemocněním již dlouhodobě. V rámci nového plánu vytvoří strukturu zdravotních, sociálních a dalších služeb v metropoli tak, aby vznikla jednotná a efektivní síť péče o duševní zdraví, která odpovídá poskytované péči ve vyspělých zemích.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky z roku 2019 bylo v hlavním městě ambulantně léčeno 130 tisíc obyvatel, v celém Česku to pak bylo celkem 640 tisíc osob. Navíc pandemie covid-19 tuto situaci ještě zvýraznila a její dopady na duševní zdraví lidí začínají být velmi zásadní,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Vít Hofman.

„Jsem ráda, že se hlavnímu městu daří navázat na dosavadní úsilí a poté co ministerstvo projekt ukončilo, bude reformu péče o duševní zdraví dále rozvíjet na úrovni kraje. Využíváme k tomu výstupy jako je právě regionální plán či etablovanou a fungující koordinační skupinu. Věřím, že rozvoj komunitní péče pro lidi s duševním onemocněním bude pokračovat díky těsné spolupráci zdravotních a sociálních služeb,“ sdělila Milena Johnová, radní pro sociální politiku a zdravotnictví.

Po projednání Výborem pro zdravotnictví Zastupitelstva hl. m. Prahy v listopadu 2021 se nyní regionální plán stává dlouhodobým strategickým dokumentem hlavního města, které zahajuje jeho realizaci.