Mřížkový mrkvovník s jablky. Přidáním mrkve do těsta nejen ušetříte, ale hlavně prospějete svému zdraví

Foto: Rýdlová J.

Mrkev nemusí být pouze součástí zeleninových příloh. Výborně ji lze také upotřebit při pečení sladkých moučníků. A proč ji přidávat například do těsta? Kromě toho, že těsto pěkně zbarví, přinese nám řadu benefitů, a to i přesto, že projde tepelnou úpravou.

Proč mrkev tepelně upravovat

Mrkev je pro naše tělo zdrojem důležitých látek. Nejčastěji se hovoří o betakarotenu (provitamínu A), který přispívá k dobrému zraku. Když mrkev sníte syrovou a samotnou, využijete z ní jen několik málo procent tohoto provitamínu. Jejím nastrouháním však výtěžnost zvýšíte a kombinací s tukem, např. přidáním trochy oleje do mrkvového salátu, se dostanete již na desítky procent využití. U mrkve však získáte maximum tím, že ji povaříte a podáváte s tukem. Dlouhé pečení, pravda, není tak šetrné jako kratší povaření, ale i tak si tělo alespoň částečně přijde na své.

Hlídáte si hmotnost nebo glykemický index potravin?

Mrkev nám také dodá potřebnou vlákninu a, což většina lidí neví, jakožto zelenina pomáhá snížit glykemický index potravin. Pokrm se zeleninou a trochou tuku vás zasytí na déle a nerozkolísá vám tolik množství cukru v krvi, což je důležité zejména pokud si musíte hlídat hmotnost nebo máte sklon k diabetu.

Těsto

250 g tuku (máslo, Hera)

250 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

250 g jemně strouhané mrkve

1 vejce

1 prášek do pečiva

Náplň

Strouhaná jablka, skořice, rozinky, cukr, případně rozemleté ovesné vločky na zahuštění

Postup

Tuk necháme změknout a z uvedených surovin rukama vypracujeme těsto. Mouku přidáváme postupně, její množství se totiž může lišit v závislosti na šťavnatosti, tedy obsahu vody, v mrkvi. Těsto musí mít takovou konzistenci, aby ho bylo možné vyválet. Připravené těsto rozdělíme na dvě části v poměru 2:1 a vyválíme dva pláty.

Větší plát vyváleného těsta přeneseme na plech nebo do kulaté formy vyložené pečicím papírem. Na něj umístíme náplň z jablek. Menší plát rozkrájíme na proužky, které umístíme jako ozdobnou mřížku na povrch koláče a dáme péci. Jakmile těsto chytne zlatavou barvu a odlepuje se od okrajů plechu, je čas vytáhnout koláč z trouby.