Pod Valdickou bránou soutěžili hasiči

JIČÍN – Po dvou letech opět ožilo Valdštejnovo náměstí soutěží pod názvem Jičínský hasič přežívá. Muže a ženy v modrých uniformách čekalo celkem pět disciplín. Lezli nejen po vysokém lešení, ale také přenášeli těžké barely na vytýčené místo, nebo přemísťovali zhruba 80 kilogramů těžkou figurínu.

Soutěž v hasičských disciplínách v podstavě simulovala reálné zásahy. Soutěžící to neměli opravdu jednoduché, mimo zásahového oblečení disponovali polohovacím pásem s karabinou, nasazenou přilbou a rukavicemi.  „Na start závodu se postavilo celkem 49 mužů a 7 žen z řad profesionálních i dobrovolných hasičů. Soutěžilo se ve čtyřech mužských kategoriích, v ženské kategorii a součástí závodu byl i memoriál mjr. Dimitrije Tomince pro štafety,“ říká k soutěži mluvčí hasičů Martina Götzová.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

A jaké, že to byly konkrétně disciplíny?

  • Lešení – Soutěžící se připnuli karabinou k jistícímu zařízení a vystoupali po žebříku. Vytáhli dva kusy hadic B na plošinu lešení. Poté se museli dostat co nejrychleji opět dolů po žebříku.
  • Hammer Box – Hasiči museli provést 80 úderů v Hammer Boxu.
  • Barely – Přenesení 2 kusů barelů o hmotnosti cca 20 kg a odložení na stanoviště.
  • Figurína – Přemístění cca 80kg figuríny a odložení na vyznačenou hranici / varianta pro ženy – smotání dvou hadic B a odložení na stanoviště.
  • Hadice – Uchopení uzavíratelné proudnice zavodněného vedení dvou hadic C a natažení za vyznačenou čáru.

Absolutním vítězem bez ohledu na kategorie se stal profesionální hasič ze stanice HZS Jičín Tomáš Višňar, který prolétl celou dráhou v čase 2,08 min. Mezi ženami kralovala Pavlína Dlasková Hoření z dobrovolné jednotky Příšovice. Vítěznou štafetu poskládal TFA TEAM HZS Ústeckého kraje.

Soutěž pořádal HZS Královéhradeckého kraje, Hasičský sportovní klub Jičín, Odborový svaz hasičů, sportovní klub hasičů KH kraje s podporou Nadace ČEZ.  Záštitu nad akcí měl starosta města Jičína Jan Malý.

Tomáš Višňar v akci
Pavlína Dlasková Hoření v akci