Policisté dopadli vykradače aut na Jihlavsku. K otevírání vozů používal speciální elektroniku

JIHLAVA – V rukou policistů uvízli dva muži, kteří se na Jihlavsku a v jižních Čechách dopouštěli série vloupání do zaparkovaných osobních automobilů. Pětačtyřicetiletý muž skončil ve vazbě, jeho starší komplic je vyšetřován na svobodě. Oběma hrozí několikaletý pobyt za mřížemi.

Pětačtyřicetiletý muž se od loňského podzimu na parkovištích obchodních domů postupně vloupal do dvaceti vozidel. Většinou to bylo v Jihlavě, opakovaně ale kradl například i v Jindřichově Hradci, kde jej doprovázel komplic.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

„Při krádežích postupoval plánovaně a obezřetně. Překonal zabezpečení a do automobilu se vloupal bez jeho poškození, čímž nevzbuzoval u osob v okolí žádné podezření. Vozidla poté rychle prohledal a odnášel si z nich věci, které zde řidiči při odchodu zanechali,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Nejčastěji šlo o peněženky, notebooky, zavazadla nebo nářadí. Největší škodu způsobil řidiči vozidla Peugeot v Jihlavě, kterého připravil o více než 100 tisíc korun. Z jiného vozu zase odnesl nejen peněženku s kreditní kartou, ale i PIN kód, takže z karty stihl vybrat 20 tisíc korun. Celková škoda, která vznikla okradeným řidičům, vyšplhala na téměř 350 tisíc korun.

Došlo i na domovní prohlídku

Oba výtečníky zadrželi policisté tento týden na Znojemsku. Zároveň provedli u mladšího z mužů domovní prohlídku. „Zajistili jsme předměty, u kterých vzniklo podezření, že byly použity při páchání trestné činnosti, nebo byly trestnou činnosti získány, mimo jiné speciální elektronické zařízení umožňující otevřít vozidla různých značek,“ doplnil komisař oddělení obecné kriminality Václav Tecl.

Pětačtyřicetiletý muž byl obviněn ze dvou trestných činů, a to z pokračujícího přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Jeho o rok starší komplic čelí obvinění z trestného činu krádeže spáchaného ve spolupachatelství.

S pobytem ve vězení mají oba muži bohaté zkušenosti, starší je navíc až do příštího roku v podmínce. „Za trestnou činnost hrozí pětačtyřicetiletému muži trest odnětí svobody až na pět let, jeho spolupachatel může být potrestán až tříletým pobytem za mřížemi,“ dodala mluvčí.