Poznejte keltské oppidum a muzeum Keltů v Dobšicích

Zajímá vás historie tajemného národa Keltů? Pak přijeďte do středočeské obce Dobšice ležící v Polabské nížině. Je to místo plné zajímavostí. Ocitnete se na území, které před několika tisíci lety obývali Keltové. V dobšickém muzeu a v nedalekém keltském oppidu uvidíte, jak lidé z mladší doby železné žili a hospodařili.

Dobšice, to je obec s keltskou tradicí

Muzeum Keltů v Dobšicích bylo slavnostně otevřeno v červnu 2008. Nabízí stálou expozici připomínající tento národ všem, kteří mají rádi naši historii. Vzniklo na základě archeologického výzkumu prováděného v letech 1899 až 1927, kdy Jan Hellich, zakladatel Polabského muzea v Poděbradech, odkryl pohřebiště, dlouhé téměř 300 m. Nalezl zde 27 hrobů, jejichž stáří se odhaduje na 4. a 3. stol. př. n. l. – tzv. doba laténská.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Expozice v muzeu Keltů. Zdroj foto: obec Dobšice
Expozice v muzeu Keltů. Zdroj foto: obec Dobšice

Zajímavostí je, že zde uvidíte vystavené originály různých předmětů běžné denní potřeby, jako jsou náramky, nádoby a zbraně. Seznámíte se se světem žen, světem mužů, pohřebními zvyklostmi a základními zemědělskými činnostmi. Součástí prohlídky je krátký výukový film s názvem „Ze života keltské osady“.
Muzeum najdete v budově obecního úřadu a jeho součástí je i místní knihovna a kulturně turistické informační centrum. Jako upomínku na návštěvu muzea si můžete v obchůdku zakoupit keltské mince, hrnky, trička a další suvenýry.

Keltské oppidum jako dětské hřiště. Zdroj foto: obec Dobšice
Keltské oppidum jako dětské hřiště. Zdroj foto: obec Dobšice

Prozkoumejte sídliště Keltů na dětském hřišti

Na Muzeum Keltů navazuje dětské hřiště. Není to však jen tak ledajaké hřiště, je postavené ve stylu keltského oppida. Kombinuje v sobě dětské herní prvky a informace o tom, jak Keltové žili. V doprovodu průvodce můžete vstoupit i do keltské polozemnice, která je postavena v reálné velikosti 3 x 5 m. Lákavou atrakcí oppida jsou ochočení a poslušní kozlíci Ferda a Honza, kteří nepohrdnou jablkem, hruškou či větvičkami.

Naučná stezka malého Dobše. Zdroj foto: obec Dobšice
Naučná stezka malého Dobše. Zdroj foto: obec Dobšice

Vydejte se s dětmi stezkou malého Dobše

Dobrodružná a naučná stezka malého Dobše začíná u keltského opidda. Odtud vyrazíte obcí Dobšice do krásné přírody Polabské nížiny. Cesta kolem řeky Cidliny je dlouhá 2,2 km, takže ji v pohodě zvládnou i malé děti. Na 12 zastaveních se seznámíte s keltskou kulturou a dalšími zajímavostmi o mytologických postavách, zvířatech, rybách i stromech rostoucích v tomto regionu.

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na internetových stránkách obce Dobšice.

Zdroj fotografií: obec Dobšice

Kde leží obec Dobšice?

Kraj: Středočeský
Okres: Nymburk
Obec: Dobšice

Kontakt

Obec Dobšice
Dobšice 18
289 05 Žehuň
telefon: +420 325 655 219
e-mail: podatelna@obec-dobsice.cz
www.obec-dobsice.cz

Tip na fajn výlet

Prožijte s dětmi nezapomenutelný den v pohádkové zemi Mirakulum v Milovicích. Je to místo, kde se děti ani dospěláci nudit nebudou.