Zlín předvede 100 let toho nejlepšího z regionálního designu

ZLÍN – 61. budova zlínského Svitu se už začíná plnit designérskými klenoty, které v rámci projektu 100 let zlínského designu předvedou „rodinné stříbro“ firem z celého kraje. Výstava bude zahájena 6. května, veřejnosti se pak otevře od soboty.

Součástí výstavy budou na tři desítky produktů z různých oblastí průmyslového designu jako je doprava, mobilita, sport, obuv, elektro, domácnost, medicína, bezpečnost, nábytek, mobiliář, průmyslové stroje a nástroje a další. „Naší snahou je ukázat to nejlepší z designu, co vzniká v našem regionu, a často i slaví velké úspěchy, což dokazují získaná ocenění. Navíc zanechávají výraznou stopu i na globálním trhu,“ představil projekt prezident Zlínského kreativního klastru Čestmír Vančura.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Do budovy jako první „přistál“ ten největší exponát

Jako první dorazil v pátek na místo cvičný akrobatický letoun Z 242 L ZEUS společnosti AIRCRAFT Zlín. Jde o letoun konstruovaný pro provoz i na nezpevněných vzletových a přistávacích plochách, který je odolný vůči různým meteorologickým vlivům. „Jedná se o nejrozměrnější exponát vnitřní expozice, proto musel být do budovy umístěn jako první,“ vysvětlil Čestmír Vančura.

Bezpochyby nejrozměrnějším vystavovaným exponátem je 6 tun vážící modul Fashion Line od zlínské designérky Adély Bačové, která jej navrhla pro společnost KOMA Modular. K vidění bude před vstupem do 61. budovy.

Část expozice historicky pokrývající sto let vývoje průmyslového designu na Zlínsku najdou návštěvníci také v Krajské galerii v budově 14|15 Baťova institutu. Tady budou k vidění rovněž práce studentského designu a současná tvorba univerzitních absolventů.

Zlínský design přiblíží speciální přednášky

Pro zájemce je nachystáno několik přednášek v rámci takzvané Design kantýny v 61. budově. V neděli 8. května zde proběhne mezi 14. – 16. hodinou beseda k tématu Design ve zdravotnictví a v úterý 10. května mezi 18. – 20. hodinou potom k tématu Design v letectví.

Zcela jiný úhel pohledu přinese Kongresové centrum, kde se 9. května uskuteční přednášková a zážitková konference k environmentální tématice a udržitelnému designu. Následně 11. května proběhne podnikatelský meeting.

Projekt Sto let zlínského designu se ve Zlíně uskuteční od 7. do 15. května. Akci pořádá Zlínský kreativní klastr ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati, Krajskou galerií výtvarného umění ve Zlíně, Statutárním městem Zlín a Zlínským krajem.

Foto: archiv pořadatelů
Foto: archiv pořadatelů
Foto: archiv pořadatelů