Přemístění barokní kaple o 300 metrů vyšlo na dva miliony korun. Památka byla nově vysvěcena!

PRAHA-ZÁPAD– V neděli 1.5.2022 byla znovu slavnostně vysvěcena barokní kaple, která původně stávala v havarijním stavu v ochranném pásmu bývalé karlovarské silnice I/6 (dnes I/6J).

Organizace Řízení silnic a dálnic (ŘSD) zajistila její odborné rozebrání, restaurování pískovcové koruny a následné osazení na pozemku města Hostivice, které si tento objekt převzalo do vlastnictví. Celá akce vyšla ŘSD na zhruba dva miliony korun.

Staňte se členy FB skupiny Noviny kraje – Středočeský a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Tato kaple je jedna z původních dvaceti, které stávaly na cestě mezi Prahou a loretánskou kaplí Navštívení Panny Marie v Hájku. S obrazovou výzdobou byly dokončeny v roce 1734.
Postupem času kaple podél cesty zanikaly a dnes jich existuje už pouhých 12. Po přesunu na nové místo za Peterkův mlýn v Hostivicích v roce 2021 a jejím nedělním vysvěcení, může tato sakrální stavba sloužit svému původnímu účelu.

„Kaple byla ve špatném technickém stavu s porušenou statikou a musela být již provizorně podepřena. Ohrožovala tak provoz a současně bránila úpravám přilehlé silnice I/6J. Realizované řešení bylo nakonec výsledkem dohody ŘSD, města Hostivice a Národního památkového ústavu,“ uvedl Martin Buček z komunikačního týmu ŘSD.

Barokní kaple našla nové místo

 

Foto: ŘSD