Česko podpoří zákaz dovozu ropy z Ruska, požadovat ale bude jeho odklad

EU/ČESKO – Evropská komise připravila již šestý balík sankcí směřujících proti Rusku, tentokrát mimo jiné zahrnuje i úplný zákaz dovozu ruské ropy do zemí Evropské unie. Podle diplomatů se bude o tomto „ropném embargu“ ještě debatovat – aby totiž vstoupilo v platnost, musí být jednomyslně schváleno členskými zeměmi. Zatímco Maďarsko údajně sankce podpořit zcela odmítá, Slovensko bude požadovat odklad, resp. přechodové období. Také řada dalších zemí chce jednat o dodatečných podmínkách, a to včetně Česka. O dalších krocích vlády v tomto směru tak dnes informoval i premiér Petr Fiala.

Sankce ano, ale ne hned

K energetickému embargu se tedy Česká republika připojí, ale za jen za dodržení předem stanovených podmínek. „Vedeme intenzivní jednání i s dalšími zeměmi, je čas, abychom se zbavili energetické závislosti na Rusku, ale také aby se projevila evropská solidarita. Zítra o tom budu jednat s německým kancléřem Scholzem,“ shrnul Fiala s tím, že Česko je připraveno podpořit zákaz dovozu ruské ropy do EU, pokud bude mít odklad do té doby, než bude navýšena kapacita ropovodů. „Sankce podporujeme, jejich podmínkou ale musí být nastavení koordinovaného a solidárního systému napříč Evropou. Dopad sankcí na občany a průmysl na žádný z členských států nesmí být závažnější než dopady na Ruskou federaci,“ dodal pak Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu.

Dopady případného zákazu dovozu ruské ropy do států Evropské unie budou ale podle Německé průmyslové obchodní komory citelné např. pro chod podniků, a to nejen těch v Německu. Komora přitom upozorňuje, že poptávku po ropě je sice možné pokrýt z jiných zdrojů, rostoucí ceny suroviny ale pro podniky znamenají vyšší náklady.

Česko se každopádně bude snažit konkrétně o odklad ropného embarga o dva až tři roky, což je doba, která bude nutná k tomu, aby byla adekvátně navýšena kapacita ropovodu TAL z Terstu a bylo možné vyhnout se ropě z ropovodu Družba. „Aby bylo možné nahradit ropu z ropovodu Družba, bude potřeba navýšit kapacitu ropovodu TAL na 48 milionů tun ročně, a to by dle našich odhadů mělo trvat přibližně dva roky, je totiž třeba doplnit dodatečná čerpadla,“ vysvětlil Síkela s tím, že právě německá strana také musí povolit nyní již připravené navýšení kapacity tohoto ropovodu o 2,5 milionu tun ročně na 40,5 milionů tun/rok.

I opozice vyjádřila souhlas

Ačkoliv jednání vlády velmi intenzivně obstruovala opozice, s aktuálním stanoviskem kabinetu pak někteří její zástupci vyjádřili souhlas. „Jako opozici se v tomto případě s vládou shodneme, sankce nesmějí poškodit Českou republiku, musí škodit Rusku, je tedy třeba najít balanc mezi sankcemi a jejich dopady,“ uvedl tak Jaroslav Bašta (SPD), člen zahraničního výboru Poslanecké sněmovny.