Klášter Teplá: unikátní památka s největší knihovnou v Čechách

Navštivte klášter premonstrátů Teplá a klášterní knihovnu, v jejíchž svazcích se odráží bohatá duchovní a intelektuální činnost kanovníků. Nahlédněte do nejrozsáhlejší knihovny s muzeem, prohlédněte si barokní obytné křídlo nebo se v kostele zaposlouchejte do varhanního koncertu. Klášter Teplá, jedna z nejvýznamnějších památek svého druhu v České republice, určitě stojí za návštěvu!

Významná památka – klášter Teplá

Klášter Teplá, přesněji kanonie premonstrátů v Teplé, obývá řeholní komunita, jejímž posláním je práce s lidmi. Najdete jej nedaleko Mariánských Lázní, v podhůří Slavkovského lesa. Areál tvoří komplex budov – kostel Zvěstování Panny Marie, konvent, prelatury, někdejší klášterní nemocnice, lékárny, sýpky a hospodářské stavení. Poznejte premonstrátský klášter, který v roce 1193 založil český šlechtic Hroznata, aby do něj vzápětí povolal premonstrátské řeholníky z pražského Strahova.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Vydejte se za poznáním kláštera

Zvolíte-li prohlídkový okruh knihovna, budete si moci prohlédnout malý a velký muzejní sál a také obrazárnu, jejíž součástí je i kompletní sbírka portrétů všech opatů, kteří vedli klášter od 12. až do 20. století. Odtud je možný i pohled do knihovny z úrovně druhé galerie. Uvidíte pracovnu knihovníka s původním vybavením ze začátku 20. století, čítárnu a hlavní sál klášterní knihovny.
Určitě si nenechte ujít ani druhý prohlídkový okruh, kterým je návštěva části barokního křídla kláštera – prelatury a konventu. Budete si moci prohlédnout původní správní a obytné budovy kláštera, jejichž část byla v posledních letech rekonstruována. Uvidíte společenské sály i prostory původní klauzury (části kláštera, kterou dříve obývali řeholníci).

Klášter Teplá. Autor: VitVit. Zdroj: CC BY-SA 4.0
Klášter Teplá. Autor: VitVit. Zdroj: CC BY-SA 4.0

Exkurze a expozice v klášteře Teplá

  • Barokní štolový systém je poznávací exkurzí, kdy se v doprovodu průvodce-animátora podíváte přímo do barokních štol, záchodové komory, na rajský dvůr i pod kašnu, která je v jeho středu. Dostanete se tedy do nejhlubšího podzemí kláštera. Doporučujeme vzít si s sebou baterku a pevnou nepromokavou obuv.
  • Poklady devíti staletí je unikátní prohlídková trasa, při které vás průvodce zavede do běžně nepřístupných prostor opatského bytu, bývalé barokní knihovny, oratoře, ale i do prostor dosud nerenovovaných. Uvidíte zde mimořádně cenné artefakty z klášterních sbírek, které se zde stávají součástí příběhu historie premonstrátského řádu a kláštera v Teplé.
  • Vydejte se s dětmi „Po stopách rytíře Hroznaty“! Děti se vhodnou formou seznámí s tím, co je to klášter, kdo a jak v něm žije a jaký byl životní příběh jeho zakladatele.
  • Exkurze kláštera pro malé dobrodruhy seznámí děti hravou formou s těmi nejatraktivnějšími prostory barokní části areálu, a ještě je čeká rébus – „výprava za klášterním pokladem“.
  • Ve sklepení kláštera na vás čeká expozice archeologických nálezů, ale také barokní sladovna, ledárna, vinný sklep a sklady potravin. Unikátem je lednice z roku 1913 či pozůstatky meziválečné elektroinstalace.
Premonstrátský klášter Teplá. Lubor Ferenc. Zdroj: CC BY-SA 4.0
Premonstrátský klášter Teplá. Lubor Ferenc. Zdroj: CC BY-SA 4.0

Hroznatova akademie – centrum kultury a vzdělání

Kulturně-vzdělávací centrum Hroznatova akademie zřízené Kanonií premonstrátů Teplá působí v prostorách jižního křídla kláštera. Jeho cílem je prezentovat široké veřejnosti místo a jeho historii, nabídnout zajímavé volnočasové aktivity pro všechny, kdo rádi vytvářejí něco hezkého a chtějí se naučit něco nového. Nadané mládeži i výtvarníkům a hudebníkům z regionu chce pomoci v rozvoji.

Kde najdete klášter Teplá?

Kraj: Karlovarský
Okres Cheb
Město: Teplá

Kontakt

Kanonie premonstrátů Teplá
36461 Teplá – Klášter 1

tel: +420 353 392 732
e-mail: prohlidky@klastertepla.cz
www: klastertepla.cz

Tip na fajn výlet

Kladské rašeliny jsou rájem pro milovníky tajemné a nedotčené přírody, lišejníků a tajgy. Přijeďte na Kladské rašeliny nedaleko Mariánských Lázní a nahlédněte do hlubin Slavkovského lesa! Na chvíli budete mít pocit, že jste se ocitli na docela jiném místě naší planety.