Smutná událost! V Návštěvnických centrech Srní a Kvilda uhynuli rys David a vlčice Pandora

KLATOVSKO –  V návštěvnických centrech Národního parku Šumava letos zavládl smutek, a to bohužel hned dvakrát. Ve výběhu rysů v Návštěvnickém centru Kvilda uhynul rys David a na konci dubna byla ve vlčím výběhu na Srní nalezená mrtvá vlčice – samice Pandora.

Přesné příčiny úhynu by mohly odhalit pitvy. Rys David neměl moc štěstí. Jako malé kotě ho v roce 2012 srazilo auto a způsobilo mu mnohačetné zlomeniny zadních končetin. Tehdy byl starý jen asi čtyři měsíce. Díky skvělé práci veterinářů, ale také díky péči pracovníků Záchranné stanice živočichů NP Šumava v Klášterci, se rysa podařilo vyléčit. Prodělal však mnoho operací a v zajetí strávil tolik času, že už nemohl být vypuštěn do volné přírody. Pár let přebýval v upraveném výběhu přímo v Záchranné stanici v Klášterci. V roce 2016 správa vybudovala prostornější výběh pro rysy v areálu návštěvnického centra Kvilda, kde žil bezmála šest let. „Rysu Davidovi už bylo 10 let a jeho tělo muselo v mládí snášet ohromnou zátěž mnoha operací a s tím spojených anestézií. A protože na uhynulém zvířeti nejsou žádné známky zranění, předpokládáme, že se jedná o přirozený úhyn. Uvidíme, zda pitva, kterou provedou kolegové z Veterinární univerzity v Brně, nám prozradí více,“ vysvětluje koordinátor chovu zvířat v Návštěvnických centrech NP Šumava Oldřich Vojtěch.

Pitva proběhne také u samice z výběhu Návštěvnického centra Srní. Vlčice Pandora byla v roce 2015 přivezena ze zoologické zahrady Lohberg a společně se samcem Gregem z Plzeňské zoo založili smečku, která dosud čítala čtrnáct jedinců. „Pandoře už bylo 12 let a také nemá žádné známky zranění. I v tomto případě předpokládáme, že se jedná o přirozený úhyn – prostě přišel její čas,“ zmiňuje Oldřich Vojtěch.