Vylitá nafta se dostala až do Moravy. Ekologickou havárii v Litovli likvidovali hasiči

LITOVEL – Jediná kapka nafty může znehodnotit několik litrů pitné vody, také ohrožuje vodní živočichy a rostliny. Při neopatrné manipulaci se 24. dubna z kanystru v Litovli vylilo asi 20 litrů nafty, která se dostala do kanalizace a nakonec až do Moravy. Ropnou havárii o den později likvidovali litovelští profesionální hasiči

K ekologické havárii došlo v neděli 24. dubna večer v Litovli. V areálu prodejny Železářství Novák na ulici Studentů v se na parkovací plochu vylilo asi 20 litrů nafty. Původci havárie záležitost neřešili, takže nafta se dostala do vodního odtokového kanálu z přepadu Uničovského rybníka, který teče přes ulice Sochovu, Jiráskovu a Šemberovu, kde se vlévá do Nečízu a Papírenské vody. „Tímto kanálem se pak dostala ropná skvrna až do hlavního toku řeky Moravy. Naštěstí se ale do vodního toku nedostala všechna vylitá nafta,“ upřesnil strážník Městské policie Litovel Ludvík Opletal.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Hlídka Městské policie Litovel se o této havárii dozvěděla až v pondělí 25. dubna od obyvatel Sochovy ulice, kteří strážníkům volali, že celá ulice smrdí naftou. Hlídka ihned po příjezdu na místo zalarmovala místní profesionální hasiče. „Ti místo havárie zasypali sorbentem (absorpční materiál, který účinně nasává veškeré ropné látky) a do odtokového kanálu z Uničovského rybníka vložili záchytnou stěnu, aby se dále uniklé ropné látky nešířily vodním tokem,“ dodal Opletal. Zatím není zřejmé, jaké následky havárie má. Celou věcí se bude zabývat Městský úřad Litovel, Odbor životního prostředí.