Na Den vítězství v Olomouci uctí padlé osvoboditele i oběti války na Ukrajině

OLOMOUC – V neděli 8. května slavíme den osvobození. Některá města oslavy Dne vítězství v souvislosti s aktuálními událostmi na Ukrajině ruší. V Olomouci uctí památku vojáků padlých při osvobozování, i všech lidí, kteří umírají v nynější válce na Ukrajině.

Úctu vojákům padlým při osvobozování v roce 1945 zástupci města Olomouce vzdají individuálním položením květin k pomníkům padlých hrdinů na ústředním hřbitově, v Čechových sadech a v Řepčíně. Památce těch, kteří umírají kvůli probíhajícím bojům na Ukrajině, bude věnována bohoslužba v katedrále svatého Václava. „Ignorovat důležitou součást našich dějin a mlčet není řešení. Jako představitelé samospráv se můžeme v tento den jasně vymezit vůči ruské rétorice, která si do úst bere čest a památku padlých a zneužívá ji pro své mocenské zájmy,“ vysvětluje primátor Olomouce Mirek Žbánek. „Počínání i výroky Ruska v posledních měsících, kdy různé evropské státy označuje za nacistické či fašistické, vnímám nejen jako absolutní zlo vůči demokratickému evropskému smýšlení, ale také jako neúctu k našim lidem. K těm, kteří padli v odboji, kteří zahynuli v koncentračních táborech, ale i k ruským vojákům,“ doplňuje. Uctít památku těch, kteří položili své životy na sklonku druhé světové války a při osvobozování Olomouce, proto vnímá jako svou povinnost.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Oslavovat příchod sovětských vojsk v tuto chvíli asi nikdo nevnímá jako vhodné. Zároveň ale nemůžeme kvůli agresivnímu počínání současného Ruska zapomenout na ty, kteří položili život při osvobozování Olomouce,“ říká primátor. Zástupci města proto jen tiše položí květiny k pomníkům na ústředním hřbitově, v Čechových sadech a v Řepčíně.

Stejně tak podle slov primátora nelze ignorovat aktuální situaci na Ukrajině, kterou způsobila agresivní politika současného Ruska. Bohoslužba v katedrále svatého Václava, která se uskuteční v neděli 8. května od 10 hodin, bude věnovaná všem vojákům, civilistům, dětem i starcům, kteří umírají kvůli probíhajícím bojům na Ukrajině.