Navštivte zelenou perlu v srdci města Tábor

Říkáte si, co je zelenou perlou v jihočeském městě Táboře? Tak vězte, že vás zveme na návštěvu, prohlídku, a především pro milovníky přírody úžasnou procházku v oáze zeleně, kterou je Botanická zahrada. Je druhou nejstarší botanickou zahradou v České republice. Přijměte pozvání na výlet do přírody celého světa, kterou zvládnete za jediný den.

Arboretum botanické zahrady města Tábor

Co je vlastně arboretum? Je to sbírka rostoucích dřevin domácího i cizího původu, sloužící vědeckým, pedagogickým a osvětovým účelům. Táborská botanická zahrada byla založena v roce 1866 při Královské české vyšší hospodářské a průmyslové zemské škole v Táboře, dnes Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola Tábor.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Táborské arboretum. Zdroj Botanická zahrada při VOŠ a SZeŠ v Táboře
Táborské arboretum. Zdroj Botanická zahrada při VOŠ a SZeŠ v Táboře

Arboretum botanické zahrady, jehož součástí je skalka a jezírko, bylo tvořeno od roku 1903. Rozkládá se na ploše 1,5 ha a je rozděleno na dvě části. V první části poznáte tzv. přirozené porosty, druhá část arboreta vám představí dřeviny introdukované neboli dovezené z jiných částí světa a různé kultivary nebo kříženci dřevin. Především se jedná o listnaté dřeviny, pouze v západní části arboreta se nachází skupina jehličnanů.

Kaktusy a sukulenty. Zdroj Botanická zahrada při VOŠ a SZeŠ v Táboře
Kaktusy a sukulenty. Zdroj Botanická zahrada při VOŠ a SZeŠ v Táboře

Poznejte Tábor jinak, a to v botanické zahradě

Mnoho dřevin, které v současnosti uvidíte v arboretu růst, pochází z výsadeb provedených v letech 1904 – 1910. Některé choulostivější dřeviny vymrzly, jiné druhy byly poškozeny letní vichřicí. Škody se podařilo nahradit novými výsadbami. Co říkáte na procházku několika kontinenty v jeden den? To zažijete v táborském arboretu, kde spatříte dřeviny ze Severní Ameriky, severní Afriky, Sibiře, Číny, Japonska a samozřejmě též dřeviny z celé Evropy. Některé patří mezi velmi významné, například kalopanax pestrý, javor černý, hruškojeřáb ouškatý, korkovník japonský, korkovník amurský, celoterčník různobarvý, zmarličník japonský nebo kladrastis žlutý.
Do botanické zahrady se stále dosazují nové zajímavé a významné keře a stromy. Takže, když přijdete příště, neměly by vaší pozornosti uniknout nové přírůstky dřevin.

Jezírko. Zdroj Botanická zahrada při VOŠ a SZeŠ v Táboře
Jezírko. Zdroj Botanická zahrada při VOŠ a SZeŠ v Táboře

Přirozené porosty okupují houby a krása květin

Při návštěvě arboreta se na chvíli ocitnete také v Krkonoších, Alpách nebo na Šumavě. A to proto, že na necelé polovině zahrady jsou dřeviny domácího původu seskupené v různá společenstva, která znázorňují částečně původní ekosystémy daných oblastí.
Vlivem rozmanitosti podmínek si své místo v botanické zahradě našlo také mnoho druhů hub. Převážně v jarních měsících se můžete kochat rozkvétajícími květy rostlin – bledule jarní, sněženka předjarní, prvosenka jarní, lilie zlatohlávek, kandík psí zub nebo sasanka hajní.

Ostrůvek zeleně v botanické zahradě Tábor. Zdroj Botanická zahrada při VOŠ a SZeŠ v Táboře
Ostrůvek zeleně v botanické zahradě Tábor. Zdroj Botanická zahrada při VOŠ a SZeŠ v Táboře

Obdivujte krásu, ale neničte!

Arboretum slouží jak k oddychu a poučení, tak je i životním prostorem pro mnoho rostlin, drobných savců, ptáků, hmyzu a plazů. Proto nevstupujte do porostů a pohybujte se pouze po vyznačených cestičkách. Netrhejte a nesbírejte v areálu botanické zahrady jakékoliv části rostlin a dřevin, nepoškozujte cedulky a informační tabule. Příroda je fascinující svět, jehož jsme součástí! Nezapomeňte na to!

Botanická zahrada Tábor vás uvítá…

Od pondělí do pátku od 7:00 do 16 hod., sobota, neděle a svátky je zavřeno. Vstup do areálu volný, pouze zaplatíte vstup do skleníků: dospělí 40 Kč, děti do 15 let, studenti v rámci školní výpravy a ZTP 10 Kč.

Rostliny ve skleníku. Zdroj Botanická zahrada při VOŠ a SZeŠ v Táboře
Rostliny ve skleníku. Zdroj Botanická zahrada při VOŠ a SZeŠ v Táboře

Místo výletu

Kraj: Jihočeský
Okres: Tábor
Město: Tábor

Kontakt

Botanická zahrada při VOŠ a SZeŠ v Táboře
náměstí T.G. Masaryka 788
Tábor 390 02
tel.: +420 774 128 073
e-mail: botgarden@seznam.cz
www: botanicka.szestabor.cz

Tip na fajn výlet

Jestli máte rádi čokoládu, neváhejte a vydejte se do jihočeského města Tábor, kde najdete unikátní Muzeum čokolády a marcipánu. V zážitkovém muzeu vás čeká nejen unikátní výstava krásných modelů z čokolády a marcipánu, ale samozřejmě si můžete i zamlsat.