Rekonstrukce zhoršují dopravu v Českých Budějovicích. Zpoždění nabírá i MHD

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Práce na plánované opravě Strakonické ulice v Českých Budějovicích začaly. Již od začátku týdne je doprava v jihočeské metropoli doslova ochromena. Řidiči denně stojí v dlouhých frontách. Zpoždění samozřejmě nabírá i městská hromadná doprava.

Jak uvedla mluvčí českobudějovického Dopravního podniku Barbora Smudková, situaci v posledních dnech zásadně zhoršilo omezení dopravy na Strakonické ulici, jejíž rekonstrukci realizuje Ředitelství silnic a dálnic. „Provoz se z této významné dopravní tepny výrazně přesouvá na jiné komunikace, které řidiči využívají jako objízdné trasy. I na těch se tak kvůli většímu vytížení a případným kolizím mohou tvořit kolony,“ uvedla Smudková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Vzhledem k tomu, že se tyto komplikace dotýkají prakticky celého města, můžou bohužel řidiči a dispečeři Dopravního podniku města České Budějovice reagovat na situaci jen ve velmi omezené míře. Na linkách MHD tak v exponovaných časech vznikají četná zpoždění, dojezdové časy se během úvodu prvního květnového týdne u některých spojů prodlužovaly až o několik desítek minut.

„Bohužel to, kde ke kolapsu dopravy dojde, není možné jednoduše predikovat, řidiči individuální dopravy zkouší při objíždění uzavírek vždy různé cesty. Naši řidiči ale nemohou na linkách s trasou experimentovat a zkratky hledat. Situací pak samozřejmě trpí i cestující MHD, což nás velmi mrzí. Za nemožnost dopravit je včas tam, kam potřebují, se jim proto velmi omlouvám,“ uvádí k situaci ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš.

Aktuálně na Strakonické ulici probíhá jedna z etap stavebních prací, která zatím do dopravní situace zasahuje závažným způsobem. K dokončení úseku by mělo dle informací zhotovitele dojít 14. května. Další opravy této komunikace nicméně budou navazovat.

Dopravní podnik proto prosí cestující, aby sledovali informace na jeho webových stránkách či facebooku. Polohy vozů včetně případných zpoždění zároveň můžete před cestou i během ní monitorovat zde, a to včetně spojů linkových dopravců zařazených do krajského Integrovaného dopravního systému.

Zároveň Dopravní podnik oslovuje ty, kteří mají možnost nechat auto doma, aby toto pro následující dny zvážili a ulevili tak dopravní situaci. „V kolonách sice stojí s osobními automobily i naše vozy, v nejkritičtějších úsecích ale mají řidiči MHD k dispozici preferenční pruhy, díky kterým mohou alespoň na chvíli koloně uniknout,“ připomíná Dolejš výhody cestování MHD.