Tam autobusem, zpátky na kole. Z Přerova pojede cyklobus na Bumbálku a na Bouzov

PŘEROV – Po dvouleté přestávce se v Přerově vrací osvědčená tradice – cyklobus Přerov. Turistickou sezónu zahájí 18. června a až do 2. října bude vozit cyklisty na výlet do oblíbených míst. Kromě toho můžou přerovští cyklisté vyrazit i na Cyklostezku Bečva, která se slavnostně otevře už 14. května.

Od 18. června pojede cyklobus každou sobotu o půl osmé ráno z Přerova na Bumbálku – na beskydské horské sedlo, které se nachází na česko-slovenské státní hranici. V neděli v osm pak cyklisté vyrazí na Bouzov, nabízející prohlídku romantického hradu a následně projížďku malebnou krajinou Mohelnicka a Litovelska. Cestou tam budou mít cyklisté uschovaná svá kola v bezpečí přívěsu, cestou zpátky už šlápnou do pedálů. Kdo bude chtít jet i zpět raději cyklobusem, má možnost – odjíždět bude vždy ve čtyři odpoledne. „Kapacita cyklovleku je čtyřicet kol, z toho tam může být umístěno deset elektrokol. Je nutné si ale zajistit jízdenku předem přes objednávkový systém dopravce na adrese: jizdenky.arriva.cz. Rezervace bude spuštěna od začátku června,“ informovala Margita Považanová z přerovského magistrátu.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Cestující, kteří nebudou chtít využít internetovou rezervaci, si můžou jízdenky zakoupit na informační přepážce autobusového nádraží v Přerově. Jízdné je podle tarifu, takže například za trasu Přerov – Bumbálka si dopravce účtuje 120 korun, dovozné za jízdní kolo činí 20 korun a za elektrokolo zaplatí cyklista 30 korun. „Cyklobus jsme poprvé vyslali do hor v roce 2013 a hned si získal mezi lidmi oblibu. V letech 2020 a 2021 nebyl provozován – teď se ke staré, dobré a osvědčené tradici zase vracíme,“ řekl primátor města Petr Měřínský.

Dříve jezdil z Přerova Cyklobus Bečva, od letošního roku nese název Cyklobus Přerov. Společnost Arriva Autobusy, která na tuto službu vyhrála výběrové řízení, zajistí pro město provoz cyklobusu za 156 tisíc korun.

Otevře se i Cyklostezka Bečva

Svou tradici má pro kolaře také otevření Cyklostezky Bečva. Slavnostní zahájení letošní sezóny je naplánováno na sobotu 14. května, kdy se stezka oficiálně otevře nejen na trase z Přerova do Hranic, ale i na dalších úsecích podél Bečvy. Z Přerova cyklisté vyjedou v 9 hodin – letos kvůli stavbě protipovodňových zdí společně odstartují od sportovní haly u tenisových kurtů za Hotelem Jana. „Novinkou je, že asi půl hodiny před startem bude na startu mobilní cykloservis, který v případě potřeby cyklistům pomůže – tým doprovodí účastníky od Tovačova až po Hranice,“ uvedla Pavla Roublíková z Kanceláře primátora. Na startu obdrží každý účastník drobný dárek a v cíli, který je letos v hranickém Pohostinství Na Střelnici, bude odměněn drobným občerstvením. Bohatý program včetně tomboly je tam připraven od 10 do 17 hodin, k pobavení bude od půl dvanácté i „hopsavá show“ a předcházet jí bude workshop s agenturou Hopsej, od dvanácti pak bude cyklistům hrát Olomoucký Dixieland Jazz Band.