Vyberte si ze dvou květnových výletů

SEZIMOVO ÚSTÍ – Už jste někdy navštívili včelařské arboretum? Víte, jak se žilo v polabské vesnici v 18. století? Dva květnové výlety vám nabídnou i spoustu dalších zajímavých zážitků a objevů.

Během prvního z nich navštívíte včelařské arboretum v Nasavrkách, které letos slaví 20 let od svého vzniku. Arboretum je součástí místní střední školy a původně sloužilo jako ukázka zdrojů včelí pastvy. Během svého vývoje se ale ukázalo jako životaschopný biotop osídlený rozmanitými druhy živočichů. Další zastávkou bude Muzeum přírody Vysočina, přesněji památkovou rezervaci lidové architektury Betlém Hlinsko a Veselý Kopec. V roubených domcích naleznete ukázky bydlení a hospodaření drobných zemědělců od poloviny 19. století do poloviny 20. století. Součástí prohlídky budou i jedinečné technické památky na vodní pohon a expozice masopustních masek.

Druhý výlet vás zavede do arboreta Vysoké školy zemědělské v Kostelci nad Černými Lesy. Místní sbírka dřevin je zaměřena na významné taxony mírného a boreálního pásu severní polokoule. Dřeviny jsou uspořádány formou přírodního parku. Další zastávkou bude místní velký keramický trh, kde se pokocháte řemeslnými skvosty. V Přerově nad Labem navštívíte Muzeum v přírodě, které prezentuje architektonickou kulturu středního Polabí. Figurínami doplněné interiéry ilustrují život na polabské vesnici od poloviny 18. století.

Výlety, které se konají 13., resp. 28. května, možná přinesou i nějaká překvapení, tak si je nenechte ujít. Odjezd od Spektra v Sezimově Ústí je vždy v 7 hodin.