Dáte si Švejkovu padesátku pěšky, nebo na kole?

PÍSEK – Krátké i dlouhé trasy, pro malé, pro velké, pro pěší i cyklisty. To je Švejkova padesátka. Královská disciplína je určena pouze pro pěší, takže pokud se chystáte vyrazit na kole, najedete ještě pár kilometrů navíc. Pojďme si představit jednotlivé tratě, ať si můžete lépe vybrat.

Pro rodiny s kočárky a malými dětmi je ideální nejkratší, třináctikilometrová pěší trasa. Vede po pravém břehu Otavy pod Hradišťským vrchem, kolem Zátavského mostu k soutoku Otavy a Blanice, do Putimi a zpátky do Písku vlakem.

Pokud vás nudí rovina a chcete si užít krásné výhledy, vydejte se na druhou trasu. Je o půl kilometru delší a vede po levém břehu řeky Otavy, lesem nad Václavskými skalami, přes skalní vyhlídku Májovku, Čertovo strouhou, přes Zátavský most k soutoku Otavy a Blanice, do Putimi a zpátky do Písku vlakem.

Všechny věkové kategorie mohou vyrazit na dvacetikilometrovou okružní pěší trasu přes Smrkovice a lesní oboru Hůrky do Putimi, dále okolo soutoku Otavy a Blanice po pravém břehu řeky Otavy zpět do Písku.

Krásná okružní trasa dlouhá 33,5 kilometru čeká na cyklisty. Vede přes Smrkovice a lesní oboru Hůrky do Pohádkové kovárny v Selibově, Maleticemi kolem tvrze Klokočín do Budičovic, Heřmaně a Putimi. Odtud k soutoku Otavy s Blanicí a po pravém břehu řeky Otavy k Zátavského mostu a přes hradišťský vrch zpět do Písku.

Hledáte-li zlatou střední cestu, pak si vyberte o kilometr delší okružní pěší trasu, která vede stejnými místy, jako výše uvedená cyklotrasa.

A jsme ve finále. Královská disciplína Švejkovy padesátky je určena pouze pro pěší. Padesát kilometrů chůze vás povede přes Oldřichov, Velké a Malé Nepodřice do Putimi, kolem rybníka Řežabinec k Žižkově mohyle, přes Štětice, Heřmaň a Skály, kolem tvrze Klokočín a Maleticemi do Pohádkové kovárny v Selibově. Odtud přes lesní oboru Hůrky zpět do Písku.

Organizátoři Švejkovy padesátky myslí i na cyklisty. Čeká je ovšem místo padesátky rovných šedesát sedm kilometrů. Jejich trasa vede přes Oldřichov a Velké Nepodřice, kolem středověkých tvrzí v Kestřanech do Štěkně. Odtud přes Sudoměř kolem mohyly Jana Žižky do Putimi a dále přes Heřmaň a Skály do Protivína. Z Protivína kolem Myšence a tvrze Klokočín přes Maletice do Pohádkové kovárny v Selibově. Odtud přes lesní oboru Hůrky zpět do Písku.

Tak už jste si vybrali? No aby ne, z takové nabídky! Průběžný start Švejkovy padesátky je 7. května mezi 8. a 10. hodinou od hotelu OtavArena v Písku, kde je i její cíl. Pokud získáte všechna razítka z kontrol na trase, můžete se těšit na diplom.