Do babyboxu hodonínské nemocnice poprvé někdo odložil miminko

HODONÍN – Babybox hodonínské nemocnice poprvé po dvanácti letech své existence posloužil k záchraně života miminka. Děvčátko její maminka odložila anonymně do schránky v bočním traktu nemocnice začátkem tohoto roku.

Jde o první zachráněné dítě od jeho zřízení před 12 lety. „Odložené miminko byla holčička ve věku přibližně jednoho týdne až 10 dnů, nejevila známky nemoci, poranění či vrozené vady,“ uvedla primářka dětského oddělení Nemocnice TGM MUDr. Anežka Kudličková. Děvčátko je od 11. dubna na základě rozhodnutí soudu již v péči pěstounů. Zdravotnický personál dětského oddělení JIP se miminka ihned po rozeznění alarmu ujal, přijal jej na dětském oddělení JIP, zavedl zdravotní kartu a provedl nejnutnější prohlídku děťátka. Ta vedla ke zhodnocení aktuálního zdravotního stavu a vyloučení zdravotních obtíží, například zranění. Provedena byla i potřebná hygiena a nakrmení dítěte.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Babybox byl v hodonínské nemocnici instalován 28. října 2010 jako 40. jubilejní babybox v České republice. Letos v něm bylo odloženo malé děťátko vůbec poprvé. Podle statistik totiž dochází k odložení dětí spíše ve větších, krajských městech. Babybox je v podstatě inkubátor, který se spustí v okamžiku vložení dítěte. Prostor schránky se začne ihned ohřívat a ventilovat. Alarm upozorňující pracovníky nemocnice, že se něco děje, se spouští s mírnou časovou prodlevou, kdy se předpokládá, že osoba, která do baby boxu dítě vložila, se již v jeho okolí nenachází a tím je zachována anonymita.