Může vzejít něco z ničeho?

Materializace je jedním z nejzáhadnějších fenoménů na poli nadsmyslových schopností. Proces, v jehož průběhu se doslova z ničeho vytvářejí věci, které pak můžeme vnímat smysly, zatím není vysvětlen.

Florence Cooková

V druhé polovině 19. století tento proces demonstrovalo přesvědčivě médium Florence Cooková. Její schopnosti se objevily už v jejích šesti letech, přitom je ověřoval i uznávaný britský chemik a fyzik sir William Crookes. Jakmile tedy Florence upadla během seance do transu, objevila se přímo vedle ní postava, která si říkala „Katie Kingová“. Během takových seancí se materializovala do podoby zcela tělesné bytosti. Jistý pan Volkmann při jednom takovém sezení vyskočil nečekaně ze židle a fantom jménem Katie napadl. Později popsal, že tu postavu cítil normálně jako živou bytost.

Experimenty

Když se o tom dozvěděl sir Crookes, rozhodl se provést sérii experimentů na různých místech, kupříkladu i ve svém domě. V březnu 1874 se tam stal svědkem něčeho neuvěřitelného. Katie Kingová ho dokonce oslovila. Vyzvala ho totiž, aby pomohl Florence Cookové, která se zrovna nacházela v transu, a hrozilo, že spadne z gauče. Zdálo se mu prakticky nemožné, aby šlo o nějaký podvod.

Při dalších sezeních se Crookes snažil vykonat veškerá opatření, která by možnost, že by šlo skutečně o nějaký podvod, vyloučila. Pozval si tedy i fyzika Cromwella Varleyho. Varley upevnil kolem zápěstí Florence několik drátů, do nichž pustil slabý proud. Připojený galvanometr by ihned prozradil každý pokus drátů se zbavit. I tak však muži viděli, jak fantom řečený Katie vychází z místnosti, kde se seance konala.

Při dalším pokusu Crookes zkrátil dráty na maximum, tím pádem neměla Florence, pokud ona sama by byla Katie, nejmenší šanci opustit pokoj. Ale i tentokrát se duch objevil ve vedlejší místnosti, aniž by galvanometr cokoliv zaznamenal.

Po dalších pokusech Crookes veřejně prohlásil, že si je jist, že Florence a Katie jsou dvě různé, oddělené bytosti.

Konec seancím

Brzy poté se Katie Kingová přestala zjevovat, k její poslední materializaci došlo v květnu roku 1874. A není divu. Florence totiž ztratila své schopnosti. Zůstalo jen pár fotografií a doznání očitých svědků.