Zlínští studenti vydali knihu povídek a básní o době pandemie

ZLÍN – Covid, karantény, omezení, výuka skrze obrazovky počítačů. Svědectví o náročné době epidemie přináší e-kniha studentů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně s názvem Svět ve 2D. Dílo si mohou zájemci stáhnout na webu.

Kniha je plná povídek a básní 21 autorů, které jsou zasazené do celistvého příběhu odehrávajícího se v době pandemie, kdy panovala velmi přísná opatření. Studenti se v té době vídali pouze skrze obrazovky, a právě proto nese kniha název Svět ve 2D. „Projekt byl inspirován myšlenkou Dekameronu. Tedy vyprávění příběhů několika lidí, kteří si tak krátí čas v době pandemie. V knize se setkává několik studentů naší univerzity na online party, na které nechybí výzdoba a občerstvení. A jelikož se nejedná o jen tak ledajaké studenty, ale o partičku pisálků a poetů, dlouhé chvíle karantény si na party krátí čtením svých příběhů, povídek a básniček,“ řekla Klára Suchánková, která spolu s Markem Kosem projekt zorganizovala.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Aby projekt získal kvalitní autory, bylo vyhlášeno výběrové řízení, kam se mohli přihlásit studenti z každé fakulty, a to jak s prozaickými, tak s poetickými texty. Nakonec bylo vybráno celkem devatenáct autorů napříč všemi fakultami. Zapojili se i studenti, kteří byli na zlínské univerzitě na výměnném programu Erasmus, a dokonce i studenti kombinovaného studia, kteří mají již děti. „Kromě podpory mladých autorů jsme chtěli ukázat celistvost naší univerzity. Svět ve 2D propojuje všechny fakulty, erasmáky, ale i dálkové studeny do jednoho celku, čímž chceme trochu i ukázat, že společnost i univerzita jsou nejsilnější, když jsou jednotné,“ vyzdvihl Marek Kos.

Knihu originálním způsobem ilustrovala studentka Sára Hlásenská z Ateliéru grafického designu Fakulty multimediálních komunikací, vydána byla za podpory Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Slavnostní křest knihy se uskuteční v rámci jednodenního studentského festivalu Majáles 6. května v parku před Vilou Tomáše Bati.

Foto: archiv UTB