Údajný americký voják připravil důvěřivou ženu o více než 300 tisíc korun

TRUTNOVSKO – Tento čtvrtek se na trutnovské policisty obrátila zoufalá žena, která se stala obětí podvodu. Šejdíř si na podvedenou vymyslel velmi dojemný příběh o svém životě, kterému žena uvěřila a snažila se s dobrým úmyslem muži pomoci, ten jí místo vděčnosti okradl. Pokud bude podvodník dopaden, tak ho může čekat až pět let vězení.

O podobném případu jsme vás informovali v článku: Devětašedesátiletou ženu okradl internetový podvodník o téměř milion korun. Žena policistům sdělila, že v listopadu loňského roku jí požádal o přátelství na sociální síti muž se jménem John Mears. Žena žádost potvrdila a začala si s údajným mužem psát. Velmi brzy jí podvodník sdělil, že je na vojenské misi v Somálsku, že mu zemřela manželka při autonehodě a syn mu studuje v Anglii. V lednu tohoto roku šejdíř ženu požádal, jestli by pro něho nepřijala balíček, který by poslal kurýrní službou na její adresu. Žena souhlasila a v tu chvíli začal neznámému podvodníkovi vycházet jeho vychytralý plán.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Nejprve zaplatila poštovné 2.000 euro a poté clo 10.000 euro. Žena dále uvedla, že jí údajný voják nějak nevyhrožoval, prostě jí uměl přesvědčit, že je vše pravda. V poslaném balíčku měly být jeho osobní cennosti a peníze ve výši 3 miliónů dolarů, o kterých tvrdil, že to jsou jeho úspory,“ říká policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Policisté radí, jak se nestát obětí seznamovacího podvodu:

  • dobře zvažte, zdali přijmete nabízené přátelství od neznámého člověka na internetu
  • dávejte si pozor na sliby týkající se vážného vztahu, zejména s osobou ze zahraničí
  • protistrana dokáže velmi citlivě působit zejména na osamělé osoby, milá slova, komplimenty, lichotky
  • pachatelé jsou schovaní za identitou vzdělaného člověka např. lékaře, architekta, vojáka, různé specialisty…
  • bývají rozvedení nebo vdovci a touží po vážném a harmonickém vztahu
  • předstírají intenzivní zájem o vaše soukromí, vědí, co osamělá žena potřebuje
  • své oběti zpracovávají sladkými slůvky několik týdnů i měsíců
  • po určité době přichází se svými požadavky a to formou finanční pomoci např. na proclení cenného balíčku, na lékařské ošetření, pomoc po okradení, investice do podnikání….
  • neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu, tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z vás nezanedbatelné finanční prostředky
  • nesdílejte s nikým vaše intimní fotografie, mohou být později zneužity k vydírání