Muž se na hlavním nádraží v Ostravě vydával za hendikepovaného a mámil z lidí peníze

OSTRAVA – Pouliční žebrání ve velkých městech patří k problémům, se kterými strážníci bojují dlouhodobě. V Ostravě však umění pouličních žebráků dostalo nový rozměr. Naše redakce totiž byla v neděli 8. května svědkem případu, kdy se přibližně třicetiletý muž vydával za hendikepovaného. S touto záminkou se domáhal na hlavním nádraží v Ostravě finanční pomoci od kolemjdoucích.

„Jsem hendikepovaný, ztratil jsem dvousetkorunu a nemám na jízdenku domů. Nikdo mi nechce pomoct. Nemohu zavolat příbuzným, nemám kredit. Mám taky žízeň, jsem epileptik a můžu dostat záchvat. Jsem sociálně slabý, dejte mi dvě stě korun“ argumentoval muž v modrém tričku, kraťasech a zamaštěných tlustých brýlích, přes které nemohl nic vidět. Mezitím trhanými pohyby rukou a rozmáchlými gesty vytvářel dojem postižení, mávajíc přitom prázdnou peněženkou.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Naši nabídku, že mu koupíme pití, jízdenku a že zavoláme z našeho telefonu jeho příbuzným, nebo zavoláme strážníky, aby se o něj někdo postaral, odmítl a trval na tom, že chce jen těch 200 korun, které ztratil. Pak se dal rychle na odchod.

Muže jsme asi za deset minut objevili, jak se bezstarostně prochází na V. vlakovém nástupišti, na uších značková bezdrátová sluchátka, v ruce smartphone. V tu samou chvíli se k nám blížil pracovník nádražní ochranky. Po upozornění ochranky na vzniklou situaci a dotaz, zda by mohli dotyčnému hendikepovanému muži pomoci, pracovník ochranky prohlásil, že muž je na nádraží známý, peníze má a žebrá. Poté se za ním vydal a konzultoval s ním situaci.

Fingovaný hendikepovaný podvodník se na to vydal směrem ven  z nádraží. Cestou si ve stánku ještě koupil pití, cigarety, dokonce i jízdenku na MHD. S chytrým telefonem v ruce nakonec odkráčel na trolejbusovou zastávku před nádražím.

Proč jim to prochází

V okamžiku, kdy se blíží policie, žebrák zanechá své práce a odchází. Je tak v podstatě nedostižitelný a nepostižitelný, přestupek ani trestný čin se mu nedají prokázat. Trestní hranice trestného činu 10 tisíc korun je zde také neuplatnitelná, protože kolemjdoucí žebrákovi peníze dají dobrovolně. Jedinou sankcí při prokázání žebrání je jen pokuta.

Jediný, kdo tedy musí být ostražitý, je občan sám. Bránit se a bojovat s podvodníky mohou lidé s pomocí Městské policie na lince 156, která je bezplatná i z mobilních telefonů.

„Budete-li potřebovat, neostýchejte se zavolat, jak ve vlastním zájmu, tak v zájmu ostatních občanů,“ vybízí občany Městská policie s tím, že je povinna se na místo dostavit řádově v minutách v závislosti na vzdálenosti a závažnosti případu.