Muž z Jihlavska podváděl při prodeji aut. Počet důvěřivců, od kterých vylákal peníze, nejspíš není konečný

JIHLAVA – Rozsáhlý internetový podvod rozkryli jihlavští kriminalisté. Dopadli muže, který nabízel k prodeji různá vozidla a přišel si tak na téměř 300 tisíc korun. Podvodníkovi, který je navíc v podmínce, hrozí pět let za mřížemi.

Devětatřicetiletý muž nabízel od loňského podzimu na internetu ke koupi auta. Problém byl v tom, že je nevlastnil a ani mu nešlo o to, aby obchod zprostředkoval. „Od téměř dvou desítek osob, které na nabídku zareagovaly, požadoval pod různými legendami zaplacení finančních částek předem. Peníze si nechal posílat na různé účty, které si zřídil. Používal několik mobilních telefonů a SIM karet, vydával se za jiné osoby a zasílal padělané faktury,“ informovala mluvčí policie Jana Kroutilová.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Částky, které mu lidé platili, se pohybovaly od několika tisíc až po desítky tisíc korun. „O více než čtyřicet tisíc korun přišel muž z Moravskoslezského kraje. Mezi podvedenými jsou lidé z různých míst celé republiky, slibovaného vozidla se žádný z nich nedočkal. Dále obviněný muž vloni na podzim odcizil v obci na Jihlavsku z přístupné kanceláře mobilní telefon a notebook, které využíval pro svoji potřebu,“ doplnila mluvčí.

Podvodník, kterého zadrželi policisté na ubytovně v Brně, není žádný svatoušek. Už v minulosti byl opakovaně soudně trestán, a to i za podvody. Navíc má sedmiletou podmínku. Nyní byl obviněn z trestného činu podvodu, při němž způsobil větší škodu, a dále z trestného činu krádeže. Následně byl vzat do vazby a policisté jej eskortovali do věznice.

Případ tím pro kriminalisty ale zdaleka neskončil. „Provádějí úkony týkající se dalších osob, u kterých vzniklo podezření, že se rovněž staly obětí podvodu. Celkový počet poškozených se tak může zvýšit, stejně jako způsobená škoda,“ dodala Jana Kroutilová s tím, že muži hrozí trest odnětí svobody až na pět let.