Nejdelší visutý most světa se otevírá na Dolní Moravě, zapíše se i do Guinessovy knihy rekordů

ČESKO – Různých unikátů je v Česku možné samozřejmě naleznout celou řadu, svými mnoha „nej“ ale nyní i světová média zaujal visutý most v oblasti Dolní Moravy, který bude veřejnosti poprvé slavnostně zpřístupněn již tento pátek. V čem je most tak unikátní? A nač se mohou návštěvníci těšit?

Most s příznačným názvem Sky Bridge 721 má délku 721 metrů, nachází se v nadmořské výšce 1 116 metrů celých 95 metrů nad zemí. Spojuje horské hřebeny Slamník a Chlum, a to přes údolí Mlýnského potoka. Most je jednosměrný a součástí přechodu přes údolí je také naučná stezka Most času, kde jsou návštěvníci přeneseni do historie místa.

Procházka není pro každého

Samotná stavba mostu trvala dva roky a po technické stránce byla údajně největší výzvou sama délka „lávky“, právě kvůli tomu musely být použity speciální napínací mechanismy, aby lávku, jejímž základem je dvojice pilonů a šestice lan o průměru 76 mm, udržely. Most je pak konstruován i vzhledem ke specifickým klimatickým podmínkám, kdy by měl vydržet vítr o rychlosti 200 metrů za sekundu (pro návštěvníky však bude uzavřen při rychlosti větru 135 m/s). V tomto případě tedy zásadní roli sehrávají tzv. stabilizační lana, které celou lávku chrání před velkým výkyvem – bez nich totiž výkyv činil až 33 metrů, nyní se pohybuje v řádech několika centimetrů. Most pak včera úspěšně prošel zátěžovou zkouškou, takže může být bezpečně zpřístupněn veřejnosti. Přesto by se na tuto atrakci měli vypravit zejména ti odvážnější, obecně není vstup doporučován lidem trpícím závratěmi, strachem z výšek a ani osobám s omezenou pohyblivostí.

Most bude v provozu celoročně, ovšem vzhledem k jeho specifikům si všichni, kdo se po něm budou chtít projít, budou muset vstupenky zarezervovat předem online. Na most budou totiž s ohledem na jeho omezenou kapacitu vpouštěny skupiny návštěvníků v jasně stanovených půlhodinových intervalech. „Návštěvník si zarezervuje časový slot 30 minut, kdy na most může vstoupit a most přejít, výstupem z mostu pak naváže na 2,5km naučnou stezku s prvky rozšířené reality, která jej vrátí zpět k výchozímu bodu,“ uvedl pro ČT Martin Palán, generální ředitel Horského resortu Dolní Morava. Právě naučná stezka pak vznikla díky spolupráci s Lesy ČR (v okolí mostu se rozkládá CHKO) a Muzeem československého opevnění. K zobrazení prvků rozšířené reality pak budou návštěvníci využívat vlastní mobilní telefony.

Světový unikát

V oblasti Dolní Moravy se přitom již celá řada turistických lákadel nachází (např. Stezka v oblacích ad.), nejen provozovatelé areálu si ale od otevření Sky Bridge 721 slibují zvýšení turistického zájmu o lokalitu. Dle slov Veroniky Janečkové z agentury Czech Tourism přitom covidová doba změnila turistické priority a lidé začali vyhledávat zajímavé cíle v přírodě a také pobyt mimo klasické masové lokality. „Doufáme, že zájem o turismus se postupně bude zvyšovat, atrakce podobného typu jsou lákadlem, které má potenciál přilákat návštěvníky z celého světa,“ dodala také. Pravdou přitom je, že o otevření světového unikátu již projevují zájem média skutečně z celého světa, kromě toho by měl být také zapsán do Guinessovy knihy rekordů. Doposud byl totiž za nejdelší visutý most pro pěší považován portugalský most Arouca 516, který – jak jeho název napovídá – měří 516 metrů.

Neschází ani kritika

Ačkoliv vybudování lávky zastupitelstvo obce Dolní Morava schválilo, dnes by se dle slov starosty k realizaci takového projektu stavělo mnohem opatrněji. Zatímco z hlediska turistického půjde nepochybně o zajímavé lákadlo, ozývají se také hlasy, že stejně jako nedaleká Stezka v oblacích také Sky Bridge 721 znamená nevratný zásah do krajiny.