Pachatele série krádeží na Jihlavsku dopadli policisté při vloupání do domu. Následovalo obvinění ze čtyř trestných činů

JIHLAVA – Chytit pachatele přímo při činu se minulý týden podařilo jihlavským policistům. V jejich rukou uvízl muž, který má za sebou nejen sérii krádeží, ale i prodej drog. Spolu s ním zadrželi policisté i ženu a krátce poté dalšího muže. Všichni tři byli obviněni z několika trestných činů.

Třiačtyřicetiletý muž se od konce loňského roku dopustil několika krádeží, ale nejen těch. V Jihlavě například pronikl na cizí pozemek, kde ukradl stovky metrů měděných kabelů, jindy zase vnikl do cizího bytu, kde bez svolení majitelky pobýval, pak zase ukradl peněženku s platební kartou, z níž opakovaně vybíral peníze.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

„V Malém Beranově upoutala jeho pozornost opět měď, z objektu garáže odcizil okapové svody, které následně zpeněžil. V dubnu vyrazil se svým komplicem do Luk nad Jihlavou, vloupali se do garáže a odcizili mimo jiné vozidlo. S autem odjeli do Bítovčic, kde vnikli ještě do domu a odcizili alkohol a nářadí,“ sdělila mluvčí policie Jana Kroutilová. Muž se navíc přibližně rok věnoval i prodeji pervitinu.

Policisté se třiačtyřicetiletému pachateli záhy dostali na stopu, on sám své dopadení nechtěně urychlil. „V pondělí 2. května se vloupal v Jihlavě do neobydleného domu, kde kolem poledne vzbudil pozornost v okolí podezřelý hluk a na místo byli přivoláni policisté, včetně psovoda se služebním psem. V domě zadrželi podezřelého muže společně s dvacetiletou ženou,“ doplnila mluvčí. Krátce poté putoval za dvěma zadrženými i pětadvacetiletý komplic.

Dva z obviněných mají trestní minulost

Třiačtyřicetiletý muž byl obviněn ze čtyř trestných činů, a to z krádeže, porušování domovní svobody, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a dále přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Jeho spolupachatelka čelí obvinění z porušování domovní svobody, mladší muž pak z trestných činů krádeže a porušování domovní svobody. Starší z mužů má navíc hodně pestrou trestní minulost a odsouzena za trestnou činnost byla již dříve i dvacetiletá žena.

Všichni tři provinilci jsou stíháni na svobodě. Škoda, kterou svým řáděním způsobili, vyšplhala na téměř 200 tisíc korun. „Třiačtyřicetiletému muži hrozí trest odnětí svobody až na pět let. Jeho pětadvacetiletý komplic může být potrestán až tříletým pobytem za mřížemi a dvacetileté ženě hrozí až dva roky ve vězení,“ dodala Jana Kroutilová.