Za energie se platí stále více. Domácnosti, šetřete!

Michaela Kadlecová

Zdražování a inflace trápí české domácnosti stále více. Platy nerostou stejně rychle, jako stoupají ceny energií a mnoha produktů, proto je třeba sáhnout k úsporným opatřením. Pokud vám vejdou do krve, nemusíte šetření považovat za nijak drastické a vlastně zcela přirozené.

Za energie si domácnosti pořádně připlatí. Ceny elektřiny a plynu stoupají a je otázka kdy a zda vůbec zlevní. Proto je třeba přistupovat k jejich spotřebě zcela novým způsobem. Energie budou do budoucna velmi významnou složkou rozpočtu domácností, spotřebu je tedy třeba omezit na co nejmenší úroveň. Které tipy na úsporu vás budou bolet nejméně?

Tip číslo jedna – Vyberte si vhodného dodavatele elektřiny

Elektřinu nabízí mnoho různých dodavatelů. Jejich ceny se mohou významně lišit, zároveň je třeba vybírat takového dodavatele, u kterého je nepravděpodobné, že ukončí svou činnost. Elektřina na velkoobchodním trhu je velmi drahá a mnozí dodavatelé nemají dostatečné prostředky na to, aby elektřinu dlouhodobě nakupovali. Díky srovnání cen elektřiny lze přijít na to, který dodavatel je pro vás nejvýhodnější a který vám nabídne rozumný tarif.

Tip číslo dvě – Prověřte vaše pojištění

Snad každá domácnost musí platit nejrůznější pojištění. Povinné ručení je povinné pro majitele aut, pojištění nemovitosti pro ty, kteří si pořídili nemovitost na hypotéku, ale jistě jde o rozumné řešení, díky kterému se ochráníte před škodami pro každého, stejně jako pojištění domácnosti. Na pojišťovacím trhu působí mnoho pojišťoven, které nabízí srovnatelná pojištění za různé ceny. Proto je dobré prověřit pojištění od mnoha pojišťoven a zjistit, zda své pojištění nepřeplácíte a zda nemůžete získat to samé za nižší cenu. Například na kalkulačce pojištění domácnosti zadáte velikost vaší domácnosti a typ vybavení a získáte srovnatelnou nabídku pojištění, která vás může překvapit.

Tip číslo tři – neplýtvejte energiemi

Platí, že souhrn opravdu drobných opatření vám ve výsledku poskytne jednu velkou úsporu. Mnoho elektřiny spolknou velké elektrospotřebiče, myčka, pračka, sušička, které zásadně spouštějte jen, pokud jsou naplněné. Využívejte úsporných programů. Sviťte jen tam, kde se nacházíte, vyměňte žárovky za úsporné, nebo za LED žárovky. Zamýšleli jste se, kolik energie spotřebujete pro vaření a pečení? Například pečení kachny vás vyjde na několik desítek korun, které musíte připočítat k surovinám. Úspornějším řešením je pečení v remosce, která má o méně než polovinu nižší příkon. Spotřebič vypínejte ještě před tím, než se má pokrm dopéci a využijte tak zbytkovou energii. Chladničku a mrazák pravidelně odmrazujte. Větrejte úsporně, krátce, ale intenzivně. Topte na méně stupňů, pokud nejste doma, teplotu snižte, ale topení nevypínejte docela. Vytápět znovu zchladlou místnost by vás vyšlo dráž. Vodu na vaření ohřívejte v rychlovarné konvici místo na sporáku, vždy jen takové množství, které potřebujete. Pokud ohříváte vodu v bojleru, zkuste zmírnit teplotu o stupeň, tento rozdíl byste neměli poznat, přitom to znamená významnou úsporu energie. Nenechávejte elektroniku zapnutou ve stand-by režimu, kdy stále odebírají elektřinu. Pokud využíváte dvoutarifní sazbu elektřiny a část dne ji odebíráte v levnějším tarifu, zjistěte si (například na stránkách vašeho distributora elektřiny), o které hodiny jde a spotřebiče spouštějte v tuto dobu.