Silničáři se snaží most u Tetčic sanovat co nejrychleji, otevřen by mohl být už do 10 dnů

BRNO-VENKOV-  Krajští silničáři museli na konci minulého týdne uzavřít most v Tetčicích. Důvodem bylo zhroucení mostního křídla. Odborníci doporučili most obratem pro silniční provoz uzavřít. Město Rosice navíc uzavře panelku do Tetčic.

Jak uvedla Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje (SÚS JMK), ještě v pátek se dohodli se zhotovitelem stavby na konkrétních a co možná nejrychlejších postupech. Lidem v okolí uzavření mostu velmi komplikuje cestu, a to nejen za prací. „Dnes jsem obdržel zprávu, že na místě už geodeti provedli doměření prostoru pro potřeby projektantů. Pokud vše dobře půjde, získáme v úterý koncept navrhovaných opatření a ve čtvrtek se začne s realizací oprav,“ uvedl ředitel SÚS JMK Roman Hanák. Ten dále dodal, že podle prvních odborných předpokladů by práce na opravách mohly být do týdne hotové. „Na čtvrtek 19. května máme ještě naplánovanou mimořádnou prohlídku celého mostního objektu. Pokud se neobjeví další stavebně technické komplikace, jsme schopni obnovit provoz přes tento most o den později,“ dodal Hanák. Rekonstrukce mostu v Tetčicích měla být již několik let hotová. Projekt byl dlouhodobě připraven, ale celý průběh zahájení stavebních prací zdržovaly vlekoucí se majetková vyrovnání, ale také i protesty aktivistů. „Na samotném technickém stavu se za poslední roky bohužel podepsali i samotní řidiči nákladních aut a kamionů, nerespektovali nosnost mostu,“ uzavřel Hanák.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Havárie Tetčického mostu zkomplikovala už tak špatnou dopravní situaci v okolí. Město Rosice musí panelovou silnici vedoucí do Tetčic  po dobu úplné uzávěry tamního mostu pro vjezd motorových vozidel uzavřít. Nyní pracuje na realizaci tohoto opatření. Zákaz bude hlídat a hříšníky pokutovat městská policie. Panelka rozhodně není uzpůsobená na to, co se tam od pátku odehrávalo. Logicky zde došlo k výraznému zhoustnutí provozu, což vedlo k řadě nebezpečných situací a výraznému zhoršení kvality života místních obyvatel. Kyvadlový provoz nepřipadá v úvahu. Časově by to vyšlo stejně jako jet po běžné objížďce a vznikla by celá řada dalších problémů spojených s logistikou celé akce. Průjezd po této komunikaci je možný v odůvodněných případech občanům Rosic a Tetčic pouze na povolení města Rosice a obce Tetčice (vyřizuje sekretariát starostky a starosty). Než se na patřičný sekretariát obrátíte, zvažte prosím oprávněnost vaší žádosti o výjimku (např. cesta do školy, práce, apod.). „Ještě jednou děkujeme za pochopení a věříme, že to budeme mít brzo zdárně za sebou,“ napsalo Město Rosice.